Múltidéző

2018.08.11. 15:30

A nap, amikor Zala megye sötétbe borult – 19 éve láthattunk a teljes napfogyatkozást

1999. augusztus 11-én dél körül befeketedett az égbolt megyénk felett. Szerencsések voltunk, hiszen Zala és a Balaton környéke pontosan abba a sávba esett, ahonnan látható volt a teljes napfogyatkozás.

Rákos Bianka

Fotó: Szakony Attila/Archív

A különleges égi jelenség akkor jön létre, amikor a Hold pontosan a Nap és a Föld közé kerül, tehát újhold idején – persze nem mindig. A teljes napfogyatkozás annyira ritka, hogy Magyarországról az 1999-es előtt, csupán 1842-ben láthattunk hasonlót.

A napfogyatkozás már majdnem elérte a tetőpontját Fotó: Szakony Attila/Archív

Az eseményt hatalmas várakozás előzte meg. Szerte az országból utaztak emberek a Balatonra, hiszen a főváros például nem esett bele a napfogyatkozás sávjába. Több ezren vártak a magyar tengerben állva, apró, fekete lencsés szemüveget szorongatva.

A hegesztőmaszk is alkalmas volt arra, hogy megfigyeljük vele a jelenséget Fotó: Szakony Attila/Archív

Mindenki jól felszerelkezett, hiszen már hónapokkal a jelenség előtt figyelmeztettek mindenkit, hogy a napfogyatkozás szabad szemmel való követése vakságot is okozhat. A napvédő szemüveget bármelyik sarki kisboltban beszerezhette az ember, újságokhoz, különböző termékek mellé is csomagolták, így bárki veszélytelenül élvezhette a látványt.

A zalaegerszegi Sportcsarnok előtt is rengetegen várták az eseményt Fotó: Katona Tibor/Archív

Azok, akik nem jutottak le a Balatonra, egy panelház tetejéről is követhették az eseményeket. Zalaegerszegen szinte minden tetőn akadt egy-egy nyugágy vagy távcső – persze kizárólag fényvédő lencsével, hiszen a hagyományos ugyanúgy látáskárosodáshoz vezetett. A Dísz-tér és Sportcsarnok előtti hatalmas parkoló is megtelt a helyiekkel.

Voltak, akik a tetőről figyelték az eseményeket! Fotó: Katona Tibor/Archív

A Hold árnyéka nagyjából 12:06-kor érte el Európát, Magyarországon pedig fél órával később jelent meg. A nappal hirtelen váltott éjszakába, s az első percekben mindenhonnan sikítás és hangos csodálkozás hallatszott. Sosem látott dolgok zajlottak az égbolton. A Napot mintha ellopták volna, óriási fekete lyuk tátongott a helyén, körülötte pedig a napkorona ragyogott kékes-sárgás fényben.

Gyülekezés a Sportcsarnok előtt Fotó: Katona Tibor/Archív

Mikor beállt a teljesség, láthatóvá vált a Vénusz és a Merkúr is. A napfogyatkozás nem volt hosszú, nagyjából 3 perc hosszúra nyúlt, de az biztos, hogy sosem felejti el az, aki látta.

 

S mikor lesz a következő? Sajnos arra még várni kell, hiszen legközelebb 2081-re ígérik a csillagászok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!