Szép otthon

2018.07.02. 13:00

Van-e gyerekszoba? – A lakások többségében igen, de nagyobbat szeretnének

A gyerekes családok több mint kétharmadának lakásában van gyerekszoba, többségüknél egy – derül ki az egyik hitelintézet országos reprezentatív kutatásából.

ZH

A kicsik szobája lehet nagyon trendi, de funkcionális is Fotó: Shutterstock

A hazai gyerekszobahelyzetet vizsgáló felmérés eredményei alapján jellemzően 7–16 négyzetméteres egy ilyen helyiség, és a legtöbben a jelenleginél nagyobbat szeretnének. Gyerekvállalás szempontjából az egyik legfontosabb lakástényező a biztonságos és jó infrastruktúrájú környék mellett a külön gyerekszoba. A szakértő szerint az eredmények is megerősítik, hogy a magyar családoknak fontos a külön gyerekszoba, amelynek a kialakítására érdemes minél előbb felkészülni. Megoldás az állami támogatással kiegészített lakástakarék és a fix kamatozású lakáshitel lehet, amelyekkel megteremthető akár a lakásvásárláshoz, akár az átalakításhoz szükséges összeg, így a lakáshelyzet és a külön gyerekszoba már biztosan nem lesz akadálya a család bővülésének.

A kutatásból kiderül, a kiskorú gyermekkel rendelkezők 87 százalékának lakásában van külön gyerekszoba. 53 százalékuk egy ilyen helyiséget említett, 29 százalékuk kettőt, és mindössze 5 százalékuk jelezte, hogy 3 vagy több gyerekszobával rendelkezik. Az eredmények alapján amíg a kétgyermekes családoknál javul a helyzet (89 százalék), addig a 3 vagy több gyermekkel rendelkezőknél valamelyest romlik: közülük kevesebben említették, hogy külön helyiségben nevelkednének a gyerekek (83 százalék).

A kicsik szobája lehet nagyon trendi, de funkcionális is Fotó: Shutterstock

A hazai gyerekszobák a legtöbb esetben 7–12 (32 százalék) és 13–16 négyzetméter (27 százalék) nagyságúak. A legtöbben (47 százalék) a jelenleginél nagyobb gyerekszobát szeretnének, amelynek mérete elvárásuk szerint jellemzően 13–16 négyzetméter (27 százalék) vagy 17–20 négyzetméter (21 százalék) közötti lenne. 11 százalék említette, hogy 21–25 négyzetméteres gyerekszobára vágyik a lakásában, ennél nagyobbról már csak kevesebben tettek említést (8 százalék).

A jelenlegi helyzet hasonló a mai felnőttek gyerekkorához, a megkérdezettek 87 százalékának annak idején volt gyerekszobája, teljesen önálló helyiségben 37 százalékuk, testvérrel megosztott szobában pedig 50 százalékuk nevelkedett.

A kutatás a Fundamenta országos reprezentatív kutatása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!