Mit szabad és mit nem?

2018.07.01. 16:30

Strandolhat-e a kismama – dr. Györe Imre szülész-nőgyógyász tanácsai a nyári hónapokra

A várandósság örömteli ténye kérdések garmadáját is életre kelti a kismamákban. Különösen a nyári strandszezon közeledtével.

Magyar Hajnalka

Fotó: shutterstock.com

Mit szabad és mit nem? Erről kérdeztük dr. Györe Imre szülész-nőgyógyászt.

- A leggyakrabban felmerülő kérdés, hogy egyáltalán szabad-e strandra menni – kezdi a szakorvos. – A tapasztalatok azt az álláspontot erősítik, hogy a kismamák is nyugodtan strandolhatnak, bizonyos óvintézkedések mellett. Értelemszerűen kerülni kell az extrém meleg időszakokat, 28-30 fok körül feltétlenül árnyékba kell húzódni. Az UV sugárzástól szintén óvni kell a várandóst, bár ez mindenkire vonatkozik.

Ha már strandra megy a kismama, nyilván a frissítő vízben is szeretne megmártózni. De milyen vízben teheti meg nyugodt szívvel? Hiszen léteznek élővizek, uszodák, wellness medencék...

Fotó: shutterstock.com

- A várandósok aggodalmait leginkább a fertőzés lehetősége váltja ki, gyakori kérdés, hogy szabad-e fürdeni a Balatonban, vagy a tengerben. Élővizekről lévén szó, ha található is bennük kórokozó, a víz nagy tömege miatt az eloszlik, így alacsony lesz a csíraszám, kevés fertőző vízmennyiség jut a kismamára. Ugyanakkor a melegvizes fürdőkben, ahol viszonylag kis méretű medencében fordul meg nagyon sok ember, már megnőhet egy esetleges fertőzés kockázata. Természetesen tudjuk, hogy a fürdők fertőtlenítik, klórozzák a vizet, viszont a bőrgyógyászok szerint ezek a szerek kiszárítják a bőrt, illetve kedvezőtlenül hatnak a hüvely nyálkahártyájára. Elsősorban tehát a természetes vizek ajánlhatók, de a kulturált, tiszta strandok is nyugodtan felkereshetők. További kérdés, hogy a terhesség mely szakaszában tehető ez meg aggodalom nélkül. Azt szoktuk tanácsolni, hogy a középső trimeszterben, tehát a negyedik, ötödik és hatodik hónapban, amennyiben a méhszáj zárva van, bármilyen vízben fürdőzhet a kismama. A korai szakaszban azonban tanácsos kerülni a meleg vizet, mert az alhasi vérbőséget, s ennek következtében vetélést okozhat. A harmadik trimeszterben pedig se a túl hideg, se a túl meleg vizet nem javasoljuk, mert mindkettő görcsöket kelthet.

Összességében tehát az egészséges várandósoknak nem kell lemondaniuk a nyári strandolásról, ám a szaunát télen-nyáron egyaránt érdemes elkerülniük – teszi még hozzá dr. Györe Imre.

Dr. Györe Imre

Ami a napozást illeti, a bőrgyógyászok által tilalmasnak jelölt időszakok kivételével ez sem káros, hiszen a terhesség idején sok D-vitamin pótlásra van szüksége a szervezetnek. Ez pedig legegyszerűbben a napfényből nyerhető, a megfelelő napszakokban, figyelembe véve az orvosmeteorológiai előrejelzések UV indexét is.

A folyadékpótlás ugyancsak központi kérdés nyáron. A szervezetünk átlagosan napi 600-800 milliliter vizet párologtat el, a várandósok pedig, főként a nyári melegben ennél is többet.

- Napi 1,5-2 liter folyadékot tehát mindenképpen tanácsos elfogyasztani, főként ásványvíz formájában – mondja a szülész. – Ezt akkor sem szabad elmulasztani, ha a kismama hajlamos az ödémára. Utóbbi ugyanis nem a folyadékpótlással függ össze, a kiváltó ok maga a terhesség, főleg, ha magas vérnyomással jár. Az ödéma legegyszerűbben sószegény diétával tartható karban. Tanácsos még a nyári időszakban a rendszeres vérnyomás-ellenőrzés is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!