Körmenet

2018.05.15. 14:00

Újabb Mária-ünnep: pünkösdhétfőn az Egyház Anyját köszöntjük

A Szűzanya tiszteletére városi körmenetre várja a híveket pünkösdhétfőn a Jézus Szíve Ferences Plébánia.

Péter B. Árpád

Ocsovai Grácián: – A Szűzanyát Krisztus azért adta nekünk, hogy hozzá vezessen el bennünket, és a gonosz erők ellen oltalmat nyújtson Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

A gyertyás, imádságos séta résztvevői az Egyház Anyjának köpenye alá gyűlhetnek, ami oltalmat és biztonságot jelent.

Mint Ocsovai Grácián ferences szerzetes, az olai templom plébánosa mondja, már tavaly, a fatimai jelenés 100. évfordulóján tervezett egy ilyen alkalmat, ám akkor az szervezési okok miatt nem vált valóra – az idei pünkösd azonban még elég közel van a jubileumi évhez, ráadásul egy vatikáni döntés is megerősítette az elhatározást.

Az Egyház Anyjának napja

A bíborosi tanácsadó testület javaslatára ugyanis idén Ferenc pápa az Egyház Anyjának emléknapjává nyilvánította pünkösdhétfőt, a katolikus naptár tehát újabb Mária-ünneppel gazdagodott.

– A fatimai jelenés éve, 1917 hangsúlyos esztendő volt, sok minden történt a világban – magyarázza Grácián atya. – Zűrzavar volt, háború dúlt, a Szűzanya pedig megjelent Portugáliában a gyerekeknek, s általuk az egész világnak üzent. Azt kérte az emberektől, forduljanak Isten felé és imádkozzák a rózsafüzért.

- Egyik alkalommal felhívta a figyelmet a pokolra is, ahol nagyon sokan elvesznek. A Szűzanya Fatimában tanította meg azt a fontos imát az emberiségnek, amit ma is imádkozunk a rózsafüzérben: Ó, Jézusom, bocsásd meg bűneinket, ments meg minket a pokol tüzétől, és vidd a mennybe a lelkeket, különösen azokat, akik legjobban rászorulnak irgalmadra!

A csodálatos fatimai jelenések után picivel több mint száz évvel, Ferenc pápa rendelkezése nyomán, idén március 3-án az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció elrendelte a Boldogságos Szűz Máriának, az Egyház Anyjának kötelező emléknapját, amely a liturgiában a pünkösdvasárnap utáni hétfőn kapott helyet.

Ocsovai Grácián: – A Szűzanyát Krisztus azért adta nekünk, hogy hozzá vezessen el bennünket, és a gonosz erők ellen oltalmat nyújtson Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

„Picit lógott ez a nap a katolikus ünnepi naptárban”, hiszen karácsony második napja és húsvéthétfő is hangsúlyos, a pünkösdhétfőre viszont eddig nem esett akkora figyelem, teszi hozzá Ocsovai Grácián. Pünkösdkor a Szentlélek eljövetelét és az Egyház születését ünnepeljük, hétfőjén pedig mostantól a Szűzanya iránti tiszteletünket és szeretetünket fejezzük ki, aki a Szentlélek mátkája.

Ő minden ember édesanyja

- Nagy dolog ez – fogalmaz a plébános -, meggyőződésem, hogy a Szentlélek Isten ajándéka. Az, hogy Mária az Egyház Anyja, azt jelenti, mindannyian az ő köpönyege alatt lehetünk, ő minden ember édesanyja. A Szentlélek eljövetelekor Mária is ott volt az apostolokkal, hiszen amikor Jézus mennybe ment, megígérte a harmadik isteni személy eljövetelét, amit tanítványai és édesanyja imádkozva vártak.

Jézus anyát adott az egyháznak és a világnak, értelmezi az ünnepet Grácián testvér, és fontos: mindig, mindenkor kérhetjük a Szűzanya védelmét, segítségét, például a Most segíts meg Mária...! kezdetű, népszerű imádsággal is. Az a cél, hogy minél többen térjünk be a köpenye alá. A prófécia szerint a végidőkben ő lesz a legerősebb menedéke minden embernek, nem véletlenül mondta: meneküljetek hozzám!

- Tudatosítsuk magunkban: ő tud rajtunk segíteni Jézus után, s Krisztus azért adta nekünk, hogy hozzá vezessen el bennünket, és a gonosz erők ellen oltalmat nyújtson.

Gyertyás körmenet

A gyertyás körmenet pünkösdhétfőn, a 18 órai szentmise után indul a Jézus Szíve ferences templomtól. Ocsovai Grácián úgy fogalmaz, mindazokat várják, akik Jézus Szent Szívét és Szűz Máriának, az Egyház Anyjának Szeplőtelen Szívét szeretnék engesztelni, és szeretetüket a körmenetben való részvétellel kifejezni. A városi zarándoklat részesei útközben rózsafüzért imádkoznak majd.

- Akár egy-egy rövidebb szakaszon vagy lélekben, otthonról is lehet csatlakozni, a lényeg, hogy legalább egy teljes rózsafüzért elimádkozzunk Isten nagyobb dicsőségére, a Szűzanya tiszteletére, bűneink bocsánatára, szeretetünk jeléül, az ő oltalmát kérve családunkra, városunkra, hazánkra, s imádkozva élőkért, holtakért, betegeinkért.

A 19 órakor kezdődő körmenet az olai templomtól indul a Mária Magdolna-templom felé, majd tovább az evangélikus templom irányába a Kossuth utcán, elhalad a Göcseji úton, a Platán soron, a Gasparich úton, vissza a Jézus Szíve-templomig, ahol a hívek, a tervek szerint 21 órától, közösen elimádkozzák a Loretoi litániát.

Ocsovai Grácián úgy fogalmaz, ez a körmenet a Jézus Szívéből – Szűz Mária Szíve által – Jézus Szívébe vezet…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!