Kézműves foglalkozás

2018.04.03. 10:00

Zalaegerszegen „láthatatlan” kosarak készülnek fonott újságpapírból

Ünnepek táján gyorsan halad az idő, mire ezek a sorok megjelennek, a kis kosárkák közül valószínűleg jó pár új gazdára talált.

Arany Horváth Zsuzsa

Lázas és elmélyült munkában a csapat. Hátul Choma Balázs és Jelenics Ferenc, az egyesület vezetői, előtérben Sümegi Anita és édesanyja, Sümegi Zoltánné Emmi, jobbra Svasits Ramóna.

Fotó: Pezzetta Umberto/ Zalai Hírlap

Ha nem tudnánk pontosan, hogy kiktől kaptuk a barátságos meghívást a megyeszékhelyi Városi Művelődési Központban zajló kézműves foglalkozásra, mindössze annyi lett volna talán feltűnőbb, hogy az alkotók egészen közelről figyelik a saját munkájukat, kezük pedig sokkal türelmesebben és aprólékosabban tapintja az anyagot, amivel épp dolgoznak.

A végeredmény azonban ugyanolyan hibátlan, mint...

A nyolcvan főt tömörítő Látásfogyatékosok Zalaegerszegi Kistérségi Egyesülete kézműves csoportjának vendégszeretetét élveztük nemrégiben. A tagok vidám terefere közepette készítették a húsvéti ajándéknak is beillő kisebb-nagyobb kosárkákat, méghozzá sodrott, merített, festett, ragasztott újságpapírból.

Portréképünkön Nyakas Krisztina, a tanfolyam vezetője.
Fotós: Pezzetta Umberto/ Zalai Hírlap

„Láthatatlan” műhely

- Kedves felajánlás révén dolgozhatunk most így együtt – mondta Choma Balázs, a szervezet egyik vezetője, amíg a többiek szorgosan munkálkodtak. – A téli, kora tavaszi hetek mindig sokkal lassabban telnek a sorstársak számára, hiszen kevesebb a kimozdulási lehetőség. Ezért kerestünk olyan tevékenységet, amely megtöri a monoton napokat.

Lázas és elmélyült munkában a csapat. Hátul Choma Balázs és Jelenics Ferenc, az egyesület vezetői, előtérben Sümegi Anita és édesanyja, Sümegi Zoltánné Emmi, jobbra Svasits Ramóna.
Fotós: Pezzetta Umberto/ Zalai Hírlap

Már a korábbi években a tájékozódásaink során egymásra találtunk a csuhézással és a gyékényfonással, most pedig a papíralapú fonással barátkoztunk össze, amelyet Nyakas Krisztina tanít a sorstársaknak. Ennek egyebek közt az az előnye, hogy a nyersanyagot mi magunk gyűjthetjük otthon, nem kell külön áldozni rá. Például a Zalai Hírlapot hasznosítjuk újra ezzel a megoldással.

A támogatást a zalaegerszegi Göcsej Lions Klub nyújtotta a több hetes tanfolyamhoz, amelyért természetesen nagyon hálásak a gyengénlátók. Kereki Judit titkárnak köszönhető, hogy felkarolták a sokak számára hasznos elfoglaltságot jelentő 14 alkalmat.

Ramóna nagy munkában
Fotós: Pezzetta Umberto/ Zalai Hírlap

Sok-sok gyakorlás szükséges

- Ha megfigyeli, nem is olyan könnyű, sok gyakorlást igényel, bár a papír hajlékonyabb, mint a gyékény. A sodrás után más-más módszerrel festik meg a papírcsíkokat, majd kellő odafigyeléssel fonják, ahogy Krisztina tanítja – nézett körbe a 14 fős társaságon Choma Balázs, aki sok-sok generációt tanított a zalaegerszegi Ganz-szakközépiskolában, majd elvesztette látása 95 százalékát. Az egyesület tagjainak többsége szerzett látássérült, de többen vannak, akik születésük óta nem látnak. Mégis bátrak a közlekedéshez, talpraesettek, egyetlen kézműves foglalkozást sem hagytak ki.

Krisztina egy készülő kosárral
Fotós: Pezzetta Umberto/ Zalai Hírlap

Az egyesület áprilisban szeretné a Lions Klubnak és a többieknek is bemutatni a megszületett tárgyakat, sőt, a tervek szerint később szélesebb nyilvánosság elé is lépnek egy kiállítás erejéig. Már amennyi marad az alkotásokból húsvét után, hiszen máris helye van az ajándéktárgyak között. A hímes tojások, apróságok ideális tárolója a papírfonott kosár.

- A már megsodrott csíkokat egyéni ízlés szerint, háromféle módon festhetjük be – tértünk vissza Nyakas Krisztinával a foglalkozás lényegéhez. – Vagy utólag, készen fújjuk le lakkspray-vel, vagy ruhafestékes fürdőbe helyezzük a pálcákat, végül szálanként akrilfestékkel is dolgozhatunk. Egyébként ez utóbbi a legnehezebb, mert az ecsettel el kell érni a pálcákat minden oldalon. Ám ez a legszebb, így a mi kis társaságunk is ezt választotta a nehézsége ellenére.

Vida Lászlóné Eta
Fotós: Pezzetta Umberto/ Zalai Hírlap

A papírfonás már rendelkezik megfelelő oktatási tematikával, ebben az esetben azonban értelemszerűen kicsit le kellett lassítanom a folyamatot. Néhány lépést áthidaltunk. Sok gyakorlással végezték a kezük ügyességével azt, amit mi, látók, hamarabb meg tudunk csinálni. A mai óra anyaga a copf fonás, amit, ha kell, pótolni is tudunk egyszerűbb mintával. Ők döntötték el, hogy ki vállalja a nehezebbet, ki a könnyebbet. El kell mondanom, nagyon lelkesek, szívósak, kitartóak, nem adják föl, ami az eredményen meg is látszik.

A kosárkészítés három fő lépésből áll, az alap, a felfonás és a szegés elkészítéséből, ezt több alkalommal tanultuk, mindenki tudja, hiszen egyetlen foglalkozást sem hagytak ki. A felfonást bámulatosan szépen készítette el mindenki, magam is gyönyörködöm bennük.

- Benne leszünk abban az újságban, amiből fonjuk a kosarat? – kérdezte Svasits Ramóna, akinek gyors kezét figyelve csak bámultuk az ügyességét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!