Halgazdálkodás

2018.04.19. 07:00

Jövőre foghatják ki a horgászok a most telepített csukákat a Balatonból

250 ezer csukát telepít a tóba a balatoni halgazdálkodási cég. A ragadozóhalakat jövőre foghatják ki a horgászok.

Keszey Ágnes

Nagy Gábor a haltelepítésen fotós Hamvasi Miklós

Fotó: Keszey Ágnes/ Zalai Hírlap

A déli part balatoni befolyónál és az északi part nádasaiba helyezték ki a 3-4 centiméteres, márciusban kikelt kis halakat. Kedden a Fonyódi-árokba, a Nyugati-övcsatornára és a Hévízi-csatornára 14 ezer, szerdán Balatonedericsnél és Badacsonynál 10 ezer darab hal került a vízbe. Ezek az irmapusztai tógazdaságban nevelkedtek.

- Azért telepítünk ilyen kis csukákat, mert eddig a korig planktonon növekednek, de ekkortól elkezdenek ragadozni. Ha nincsen körülöttük más kis hal, akkor egymást eszik meg: képes az állomány egy éjszaka alatt lefelezni magát. Ezért amikor elérik ezt a méretet, gyorsan kell telepíteni nagy területre- mondta el Nagy Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati ágazatvezetője.

Nagy Gábor a haltelepítésen fotós Hamvasi Miklós
Fotós: Keszey Ágnes/ Zalai Hírlap

A halőri motorcsónakokból engedik a vízinövényzethez a halakat és a horgászok is segítik a munkát.

- Ők a kis csónakjaikkal be tudnak menni a kisebb-nagyobb nádzugokba, nádöblökbe és oda is ki tudják ereszteni a kis csukákat.

Így a horgászok jövendőbeli zsákmányukat eresztik a vízbe, de onnan kifogni majd csak később lesz lehetőségük.

Néhény hetes, pár centis csukákat engednek a Balatonba fotó – Nagy Gábor
Fotós: Keszey Ágnes/ Zalai Hírlap

- A csuka őszre átlagosan 30 centiméteres nagyságot tud elérni, jövő ilyenkorra már méretes lesz: 45 centiméteres méretkorlátozás és akár két és fél kilósra is megnőhet. Ez a leggyorsabban növekvő halfajunk, nagyon falánk ragadozó, szeretik a horgászok, főleg a műcsalis pergetőhorgászok. A Balatonban a harmadik legnépszerűbb halfaj a ponty és a süllő után – ismertette a szakember.

A csukatelepítes a jövő héten folytatódik, akkor majd a buzsáki tógazdaságban nevelkedett halakat költöztetik a Balatonba, az északi part mentén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!