Húsvétra várva

2018.03.26. 07:30

Virágvasárnap Nován

Jézus Krisztus jeruzsálemi bevonulásának ünnepe, s egyben szenvedéstörténetének kezdete is a virágvasárnap.

Gyuricza Ferenc

Kiss György atya szentel

Fotó: Gyuricza Ferenc/ Zalai Hírlap

A keresztény egyház világszerte erre az eseményre emlékezik. Nován a Göcsej Szíve Dalkör és Szili Ernő kántor passióval idézték fel Urunk szenvedésének vasárnapját.

Kiss György atya szentel
Fotós: Gyuricza Ferenc/ Zalai Hírlap

- Jézus Krisztus szamárháton vonult be Jeruzsálembe, s eközben az ujjongó nép ruhákat terített elé, valamint virágokat és pálmaágakat lengetve hozsannázott – magyarázta Kiss György atya, a plébánia kormányzója. – A templomainkban erre az eseményre emlékezve szentelünk barkát virágvasárnapon, s ezt követően körmenetet teszünk vele.

Az atya hozzátette: ahol az szokás, a nagyböjt ötödik hetében lila színű leplekkel letakarják a feszületeken látható Krisztus alakokat. Nován régi hagyománya van ennek, ezért ebben az esztendőben is eszerint jártak el. Jézus alakjának leleplezésére húsvétkor kerül sor – magyarázta a novai plébánia kormányzója.

Kiss György atya Zalatárnokon is megtartotta a virágvasárnapi szentmisét, ott szintén szentelt barkát, ám a passiót ez utóbbi helyszínen nem elénekelték, hanem felolvasták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!