Legendavadász

2018.03.13. 08:19

Mégis merre volt Anyádvaloga?

Sajnos a történészek sem tudnak túl sok konkrétumot az egykori zalai faluról, de nagy valószínűséggel egy családi viszályból született.

zaol.hu

I. Ulászló szimbolikus síremléke a Waweli székesegyházban Fotó: Cezary Piwowarski - Originally from pl.wikipedia; description page is/was here., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2216311

A meglehetősen bizarr nevű települést egy 1493-as birtokösszeírásban fedezték fel, s annyi biztos, hogy a kanizsai uradalom területén helyezkedett el. Leginkább a különös elnevezése miatt, mozgatta meg a kutatók fantáziáját.

Története egészen 1439-ig nyúlik vissza, amikor Albert király halála után két táborra szakadt Magyarország. A király utódjának kérdése alaposan megosztotta a népet – egyik fele I. Ulászlót, másik fele V. Lászlót támogatta a trónra kerülésben.

I. Ulászló szimbolikus síremléke a Waweli székesegyházban Fotó: Cezary Piwowarski – Originally from pl.wikipedia; description page is/was here., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2216311

A települést valószínűleg az I. Ulászló pártján álló Kanizsai Imre nevezhette el, hogy felbosszantsa családja V. Lászlót támogató tagjait. A nevet fiatalabb Kanizsai László anyjáról és idősebb Kanizsai László özvegyéről, Garai Dorottyáról kaphatta, akit a kor feljegyzései szerint „nagy fenekűnek” gúnyoltak.

A település akkor híresült el, amikor a korszakkal foglalkozó Engel Pál 1987-ben humoros, fiktív történetet írt róla a Borsa Iván hetvenedik születésnapjára készült emlékkötetbe. Anyádvalogáról a népszerű író, Bán Mór is említést tett jelenleg is futó Hunyadi regénysorozatában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!