Ön tudja?

2018.02.26. 14:00

Honnan ered a radai rosseb kifejezés? – Utánajártunk!

Kutakodtunk és kérdezősködtünk, hogy megtudjuk a radai rosseb eredetét.

Németh Lilla

Bizonyára sokan hallották már a radai rosseb kifejezést, melynek eredetéről azonban vajmi keveset tudunk. A „radai” jelző valószínűleg a Kis-Balatonnál fekvő Nagyradára utal, a rosseb pedig a rossz seb kifejezésből alakulhatott ki, ám arra, hogy az utóbbi mire utal pontosan, illetve mi köze az említett településhez, már több feltételezés is létezik.

 

A rossz seb akár a szifiliszre is utalhat

A falu és a rosseb szó szoros összefonódását mi sem bizonyítja jobban, minthogy Nagyrada honlapján külön aloldalt találunk a szitokként ismert kifejezés eredetének. Eszerint a rosseb, vagyis rossz seb a szifiliszre (vagy más néven vérbajra) utalhat, mely akkor még gyógyíthatatlan volt, így valóban nagy csapást jelentett. Ez az olvasat azonban csak egy a sok közül.

 

Nagy Lajos bosszúja

Az egyik elképzelés a radai rosseb eredetéről Nagy Lajos uralkodónkhoz kötődik. Testvére, András a nápolyi királynőt, Johannát vette el feleségül, aki azonban a friggyel olyannyira pórul járt, hogy nem csak a királyságot nem szerezte meg, de végül meg is ölték. Lajos bosszúból hadjáratot indított Nápoly ellen és átmenetileg el is foglalta azt, ám végül seregét elűzték. A visszatérő katonák számára ispotályt hoztak létre Radán, akik magukkal hozhatták a szifiliszt.

 

A török idők hozadéka volna?

Egy másik feltételezés szerint nem Lajos katonái, hanem a törökök hozták be a szifiliszt a XVI. században. Egy további lehetséges magyarázat, hogy amikor a falu lakosai a nádasokba menekültek a törökök elől, megfelelő lábbeli hiányában sebeket szereztek, melyek a nedves környezetben nehezen gyógyultak meg és akár vérmérgezést is kaphattak.

 

Gyógyír a radai rossebre

A híres kifejezés egy helyi borász, Kovács Ottó termékein is visszaköszön, akinek szlogene a „Gyógyír a radai rossebre”. Ezt 2012-ben védjegy alá is vetette, így egyedül az ő palackjain díszeleghet ez a különleges felirat. Ezért, s mert Ottó tősgyökeres radai, kíváncsiak voltunk, hogy ő miként vélekedik a témáról.

- Ön szerint honnan ered a kifejezés? Milyen elméleteket ismer és melyiket tartja a legvalószínűbbnek?

- Többféle elmélet létezik. Az egyik, ami a leghihetőbb és úgy gondolom, hogy valamilyen szinten bizonyítható is, az Nagy Lajos király hadjáratai. Amikor hazajöttek a katonák, tábori kórházat (ispotályt) hoztak létre az akkor még csak Radán, és a rosseb pedig a rossz sebből lett. Amikor a főutat építették, a temetőből több kard és más régiség került elő, melyek valószínűleg nem az itteni jobbágyok használati tárgyai voltak, hanem az eltemetett katonáké. Az is hihetővé teszi mindezt, hogy Rada az olasz-horvát útvonalra esett, ezért valóban elképzelhető, hogy errefelé jöttek.

Emellett több találgatás is felmerült: például hogy a rossz seb a szifiliszt jelenti, valamint olyanok, hogy Zalavárról ide telepítették ki a leprásokat, de ezeknek nem ismert történelmi, illetve tényleges helyi alapja.

Való igaz, hogy a rossebet a somogyiak is magukénak érzik annyiból, hogy ott állomásozott a Rosseb-ezred, de ebben csupán annyi a valóság, hogy ennek az ezrednek volt a szólása a „vigyen el a radai rosseb”. Innen kapták a nevüket is, mely a zászlójukon is szerepelt. Ez az első világháború idején volt.

- Honnan jött az ötlet, hogy a radai rossebre szlogent építsen?

- A kilencvenes évek végén borfesztiválra jártunk Keszthelyre, ott írtam fel egy alkalommal szlogenként, hogy „Gyógyír a radai rossebre”. Azt hitték, csak tréfálok, pedig teljesen komolyan gondoltam, utána viszont sokan éppen a felirat miatt keresték a borom. Amikor pedig láttam, hogy ez tetszik az embereknek, levédettem.

[eweb-voting id="2282301"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!