Húsvét előtt

2018.02.15. 09:30

Hamvazószerdát ünnepeltük, elkezdődött a nagyböjt Zala megyében is

A hamvazószerda a nyugati kereszténységben a nagyböjt kezdőnapja, melynek időpontját úgy számítják ki, hogy húsvétvasárnaptól visszaszámolnak 40 hétköznapot, emlékezve Jézus 40 napos böjtjére.

Horváth-Balogh Attila

Fotó: Szakony Attila

Ez nem minden évben esik ugyanarra a napra, ezért a hamvazószerda úgynevezett mozgóünnep, február 4. és március 10. között bármikor lehet, az azonban biztos, hogy a farsangi időszak lezárója.

Mint azt Arányi Zoltán újudvari plébánostól megtudtuk, a hamvazószerda hagyománya onnét ered, hogy a 11. században a zsákruhába öltözött bűnös keresztényeket a püspök a templomba vezette, majd miután a bűnbánati zsoltárokat elimádkozták, fejükre hamut hintett és kiutasította őket a templomból.

Majd csak nagycsütörtök napján térhettek vissza újra az Isten házába. Manapság erre emlékezve a templomban a misén a pap az előző évi virágvasárnapi barka hamuját megszenteli, s azzal keresztet rajzol a hívek homlokára.

Fotós: Szakony Attila

Ez a hamvazás,  ami nemcsak a nagyböjt kezdetére és a bűnbánatra figyelmeztet, hanem az elmúlásra, a halálra is. Képünkön Arányi Zoltán az újudvari Takácsné Horváth Erzsébet homlokára rajzol keresztet a hamuval.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!