Vince nap

2018.01.23. 08:30

Vince óvja a vesszőket Tótszentmártonban is

A kordonon lógó házikolbász hosszú fürtöket eredményez, a disznósajt pedig jó nagy bogyós szőlőtermést.

Szabó Zsófia

Fotó: Szakony Attila

Legalábbis ebben bíznak a tótszentmártoni Kálmán-hegyen a Szent Márton Borbarát Egyesület tagjai, akik különleges tradíciókat elevenítettek fel Vince napja alkalmából.

A koccintás mellé tálalt „síkosítókon”, a házi disznóságokon túl harmonikaszóval, pörkölttel és persze sok borral ünnepeltek.

Ha fénylik Vince, megtelik a pince – ebben bíztak a Szent Márton Borbarát Egyesület tagjai. Nemcsak az idő volt kegyes hétfőn, hanem a vesszőmetszés eredménye is.

– Mi, szentmártoniak úgy tartjuk, a szőlőinkre és a borainkra a szentek vigyáznak – mondta Vlasics Lajos, az egyesület elnöke. – A próbametszés is erről tanúskodik. A rügyek állapota derűre ad okot. Már csak abban bízunk, nem lesz fagy – összegezte. Ahogy azt is: a borünnepeket rendszereresen megtartják. Vincével kezdik és Szent Jánossal fejezik be. A januári jeles napra már a boroknak is jónak, tisztának kell lennie. Pedig Vince mindössze a nevével kötődik a nedűkhöz.

– Százszoros bort jelent – folytatta. – Így lett a szőlészek és borászok védőszentje. Kijönnek a szőlősgazdák e napon, a birtokukhoz. A már említett szokások felelevenítése mellett mi még a tőkéket is meglocsoljuk fehér borral. Visszaadunk nekik abból a termésből, amit adtak.

A rendhagyó szertartás után a tótszentmártoni gazdák pincejárásra indultak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!