Vincellérek védőszentje

2018.01.23. 08:00

Vince-napot tartottak a borlovagok Lentihegyen

Lentihegyen a Somlói Pálinka- és Borlovagrend lenti konzulátusa is megtartotta négy éve hagyományos Vince-napi rendezvényét közösen a hegyközség gazdáival.

Korosa Titanilla

Fotó: Korosa Titanilla

A résztvevők ez alkalommal a Márton Pincénél gyűltek össze, ahol Tüske József tornyiszentmiklósi plébános emlékezett meg a szertartás keretében a szőlőhöz és borhoz kapcsolódó ünnepekről, illetve felidézte Szent Vince, a vincellérek védőszentjének legendáját, akit úgy tisztelnek, mint aki legyőzi a tél sötét hatalmait és előkészíti a lassan közeledő tavasz útját.

A plébános emellett szólt a Vince-naphoz kötődő népi megfigyelésekről is, majd megáldotta a szőlőtőt. A továbbiakban a Fülöp András házigazda végezte el a vesszővágást, majd jelképesen megetették és megitatták a szőlőtőket.

 

A házigazda azt is elmondta: igyekeznek a somlói borvidék szellemiségét Lentihegyen is meghonosítani egyebek mellett azzal, hogy olyan szőlőfajtákat telepítenek, mint a furmint, juhfark, melyek Somló környékén honosak és hasonló minőségű borokat is próbálnak előállítani.

Hozzátette: a 2017-es évjárat borai jól sikerültek. A Vince-nap mellett más ünnepeket is megtartanak a lovagrend tagjai, illetve terveik közt szerepel, hogy turisztikai céllal is szervezzen például Vince-napi programot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!