Vince nap

2018.01.21. 19:15

Pincejárást tartottak és vesszőt vágtak a zalai szőlőkben

Napsütéses, tavaszt idéző időjárás fogadta a gazdákat idén a Vince-napi rendezvényen.

Korosa Titanilla, Mirkó Imre

Fotó: Korosa Titanilla

Lentiben a helyi Kertbarát Kör Egyesület szervezett nemzetközi programot a rédicsi és csentei, lendvai vendégekkel közösen Lentihegyen a Véber-pincénél. A programra több mint 50 gazda és érdeklődő érkezett, így most a hagyományos pincejárást lerövidítették és mindössze három pincét, illetve annak gazdáját látogatták meg, hogy megkóstolják az erre a napra már késznek tekinthető boraikat.

Röszler Attila, a kertbarátkör elnöke idézte fel a hallgatóságnak a rendezvény kezdetén a Vince-naphoz kapcsolódó hagyományokat és hiedelmeket.

Elmondta, hogy a bor védőszentjének ünnepéhez termésjóslás is kapcsolódik, ezt a napot arra használták eleink, hogy levágják a szőlővesszőt, majd meleg vízbe tették és ha pár hát múlva sok rügy hajtott ki, bő termést vártak. Ez alkalommal is elvégezték az ilyenkor hagyományos szertartást.

A ceremónia mestere dr. Pálfi Dénes kertészmérnök volt, aki a hasznos tanácsok mellett a szőlőhöz és a borhoz kapcsolódó ünnepeket és hagyományokat is felidézte. A szokásoknak megfelelően  tápanyagként kolbászt, szalonnát akasztottak a szőlőtőre, majd borral locsolták meg vesszővágáskor. Kérték  emellett az égiek áldását is a gazdák, amit Kaszás Csaba káplán közvetített  zárásaként.

Fotós: Korosa Titanilla

Tormaföldén ugyancsak szombat rendezte meg a Vince-napi pincejárást a Szent János-hegyért Egyesület a névadó hegyháton. A gazdák  12 pincét látogattak meg, ahol kóstolták és véleményezték a borokat. Tuboly Zoltán a szervező egyesület vezetője elmondta: egyre jobb borokat készítenek a gazdák, érezhető a fejlődés a hegyháton.

A vesszővágásra a    Bedi-pincénél került sor, majd – a lentiekéhez hasonlóan – vacsorával zárult  a rendezvény.

Letenyén a Szőlő- és Gyümölcstermesztők Egyesülete rendezett pincejárást. A civil szervezet elnöke, egyben a város alpolgármestere, Somogyi András elmondta, több mint 25 éve indították útjára a januári programot. Az első állomás az Öreg-hegyen Somogyi Tibor és felesége hegyi hajlékánál volt, ahol Farkas Károly letenyei plébános szólt Szent Vince életéről, majd megáldotta a szőlőt. Ezt követte a Vince-napi szőlőmetszés, amelyet a házigazda végzett el.

A rendezvényre eljöttek a szlovéniai Csentéből a helyi szőlőtermesztők egyesületének tagjai, a Balatoni Borbarát Hölgyek képviselői Keszthelyről, érkeztek gazdák Cserszegtomajról, jelen voltak a Da Bibere Zalai Borlovagrend tagjai és itt volt Simon Zoltán, a Zalai Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke. A letenyei lakosok közül is szép számmal jelentek meg, a rendezvényt jelenlétükkel színesítették a Letenyei Borbarát Hölgyek Társaságának tagjai.

Somogyi Tibor pincéje után a népes csapat Rostonics László pincéjéhez ment, ahol Kovács Antal borait kóstolták meg a résztvevők, majd Gyergyák László hegyi hajlékához látogattak, s végül az Öreg-Zajki-hegyi boronapincénél beszélték meg a pincejárás tapasztalatait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!