Életmód

2018.01.18. 10:00

Módszerek, hogy ne a molyok lakjanak jól

Sokak kedvelt csemegéi a müzlik, meg a különféle olajos magvak, és nem jó azzal szembesülni, hogy más is rájár a finom falatokra.

Arany Gábor

Fotó: Shutterstock

A gabonafélék és olajos magvak fő ellensége az ételmoly, illetve az avasodás. Néhány egyszerű trükkel megóvhatjuk ezeket az ételeket.

- Szellős, hűvös tárolóhely, valamint a polcok rendszeres levendulaolajos áttörlése hatékonyan segít távol tartani az ételmolyokat – ismertette a bevált módszerét Éder Katalin zalaegerszegi dietetikus, aki rendszeresen és nagyobb mennyiségben tárol magvakat, gabonaféléket.

Fotó: Shutterstock

A különböző lisztek, pelyhek, müzlik fő ellensége szinte kiirthatatlan. Ha rábukkanunk a moly nyomaira, azt az élelmiszert ki kell dobni, utána jöhet a fertőtlenítő beavatkozás, például ecetes átmosás. Ezért legjobb, ha légmentesen záródó dobozokban tároljuk a gabonát, lisztet, müzlit. Ám ez sem véd meg, ha a boltból már hazavisszük a hívatlan ételtársunkat. Ezért, ha biztosra akarunk menni, akkor tegyük be a lisztjeinket és a müzlit legalább két napra a mélyhűtőbe, így megöljük a petéket. Ha tehetjük, tartsuk is így ezeket a portékákat, és csak a fogyasztás előtti napon vegyük elő, hangzott a javaslat. Csökkenthetjük a veszélyt, ha nem halmozunk fel a szükségesnél nagyobb készletet ezekből az élelmiszerekből. A levendula mellett a boltban kapható irtószerek is hatásosak lehetnek a moly elleni küzdelemben. Emellett nagyon fontos a rendszeres szellőztetés, mivel a moly nem szereti a változó hőmérsékletet és a huzatot.

Fotó: Shutterstock

Az olajos magvak héjastul egy évig, hámozva jóval rövidebb ideig, csak néhány hónapig tarthatóak el, kivéve a törökmogyorót, a fenyőmagot és a szezámmagot, mert ezek pár hét után avasodni kezdenek – mondta.

Éder Katalin

Ezért mindig csak kis mennyiséget vásároljunk belőlük, és a biztonság kedvéért ezeket is tartsuk a hűtőszekrényben. A többit légmentesen lezárható dobozban, hideg, hűvös helyen tároljuk. Ha van helyünk, akár le is fagyaszthatjuk, így legfeljebb egy évig állnak el minőségromlás nélkül. A héjas diót ne tartsuk műanyag zsákban, mert befülled és megpenészedik. Legjobb kiszárítva pamut- vagy lenzsákba helyezni, és hűvös, száraz helyen tárolni. Feldolgozáskor válogassuk át a dióbeleket, az elszíneződött, esetleg avas példányokat dobjuk el. Mivel a tisztított dióbél szennyeződése nem zárható ki, a további sütés-főzés nélkül készülő ételekbe kerülő diót felhasználás előtt érdemes hőkezelni a baktériumok ellen. Erre megfelel a blansírozás, pörkölés, szólt a tanács.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!