Mozizás

2017.11.19. 12:00

Zalai mozik az elmúlt 50 évben

Az első élmény, talán óvodáskorban – hogy Jézuskának legyen elég ideje a fát feldíszíteni -, mikor szorítottam a sötétben a nagy testvér kezét, és bámultam a kivetítőn egy színes mesefilm kockáit. Egy tigrisre emlékszem, meg egy kékruhás kislányra, azóta sem találom, hogy melyik film volt ez.

Nagy Betti

A Zalai Hírlap 1958. áprilisi száma tudósít, hogy az Ady mozi épülete – a felsőbb szinteken lévő 34 lakással és a Moziüzemi Vállalat irodahelyiségeivel együtt – 12,5 millió forint költségvetéssel épült. A filmszínházat április elsején helyezték üzembe, melynek felszerelésére 2,3 millió forintot költöttek Fotók: Zalai Hírlap archívuma

A köpenyes néni a kezembe nyomott egy jegyet, ami a 12. sor 5. székébe szólt, nem eresztettem, és kabátom zsebében őriztem sokáig. Aztán mikor már szünidei matinés bérletet lehetett választani az iskolában, volt A és B változat, legszívesebben mindkettőt szerettem volna, de dönteni kellett. Megnéztük sokadszorra Gojko Mitic-cel a Winnetout, Az ezüst tó kincsét, meg az Aranyembert, és az összes lány szerelmes lett Bob hercegbe.

A pénztárban új bemutatók alkalmával a jegy mellé híres színészek képeit kaptuk. Mekkora kincs volt! Gyűjtöttük, cseréltük és próbáltuk úgy fésülni a hajunkat, mint a fotón a színésznők, a fiúk gyakorolták a színészek kacsintós-macsós pózát, és élre vasaltatták otthon nadrágjukat. Találkoztunk a mozi előtt szombat délután, úgy éreztük, hogy majdnem olyanok lettünk, mint a kártyanaptárokon, a filmekben szereplők.

A Zalai Hírlap 1958. áprilisi száma tudósít, hogy az Ady mozi épülete – a felsőbb szinteken lévő 34 lakással és a Moziüzemi Vállalat irodahelyiségeivel együtt – 12,5 millió forint költségvetéssel épült. A filmszínházat április elsején helyezték üzembe, melynek felszerelésére 2,3 millió forintot költöttek Fotók: Zalai Hírlap archívuma

 

Az 1927-ben átadott – Medgyaszay István építész tervei alapján épült – Városi Színházban a megnyitót követően két némafilmet, Sztrogoff Mihály és Ben Hur kalandjait vetítették a nagykanizsai közönségnek. 2000-ben pedig az Apolló Filmcentrum véglegesen bezárta kapuit

Nem mozdultunk az utcán kígyózó sorból, aggódva, hogy elfogy a jegy mire odaérünk a kasszához, már mindegy is , hogy erkély, vagy hányadik sor. Kell, hogy lássuk, amiről már a fél város beszél, hogy szájharmonikával szájában áll apja nyakában a szívdöglesztő filmhős, és Ennio Morricone zenéjét örökre megjegyezzük.

Aztán a kamaszkor lázadással, a Ha…, az Eper és vér, és a Hair-rel tágult a világ. És, ahogy nyílt értelmünk, faltuk magyar filmjeinket, Bacsó Tanújának kistermes vetítése, Jancsó ott várta a kérdéseket a zalaegerszegi Ady mozi emeleti termében, Sándor Pál felejthetetlen focija (mert kell egy csapat!) és a kabátlopás története… Ezek csak moziban mehettek, mert oda teremtettek. Nem videóra, nem DVD-re.

A zalaegerszegi filmszínház előcsarnoka 2002-ben

 

Hévízen 1985. augusztusában avatták fel az új mozi épületét. A 28 millió forintos költséggel épült, közel 1100 négyzetméteres hasznos alapterületű épület mozirészében egy 130 néző befogadására alkalmas terem várta a látogatókat. Az emeleti stúdiómoziban főleg a művészfilmek kedvelői találhatta programot, itt egyidejűleg hetvenen élvezhették az előadásokat

És döbbenhettünk rá Bergmannra, a csehekre – Forman Fekete Péterére, Menzelre. Lenn az Ady mozi pincéjében pedig Kuroszava, Fassbinder, John Waters, Kubrick, Peter Greenaway… Júj, nagyon sokat kihagytam a sorból!

Állok a büfénél a gyerekkel, kérdi a hölgy nagy vagy közepes lesz a popcorn, nagy vagy közepes kólával, kérek-e gumicukrot, csinos jegyszedő fiatalember a helyünkre kísér, feltesszük a 3D-s szemüveget és támadnak ránk a hupikék törpikék!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!