Advent

2017.11.27. 07:00

Ünnepi ízek, színek, hangulatok

Hétfő délelőtt megnyitja kapuit a díszbe öltözött egerszegi belvárosban az adventi vásár.

Varga Lívia

Fotó: Seres Péter

Meghitt hangulattal, karácsonyi fényekkel, kézművesvásárral s egy igazi téli meglepetéssel, jégpályával vár mindenkit az idei Egerszegi Advent. A december 24-ig tartó programon ezúttal egy teve is tiszteletét teszi.

- Közel két évtizedes hagyománya van Zalaegerszegen az adventi vásárnak, amit az ezredforduló utáni években Aranykapunak hívtak – bocsátotta előre Balaicz Zoltán polgármester. – Ezt a programot újítottuk meg 2015-ben. A régiek helyére új, tetszetős pavilonok kerültek, s megváltoztattuk elhelyezkedésüket is, kimozdulva a Dísz térről. Akkor kezdtük el továbbá a különleges, ünnepi hangulatot árasztó fényfestést is, amely azóta nagyon népszerűvé, kedveltté vált.

Ma már az egész belvárosban adventi hangulatban sétálhatnak a járókelők, a Mindszenty tértől egészen a Dísz térig ünnepi fények kísérik útjukat, miközben ízletes forralt bort vagy illatos puncsot kortyolgatva minőségi kézműves termékek közt válogatnak.

Fotó: Seres Péter

- Az Egerszegi Advent népszerű programmá vált, a visszajelzések szerint sikerült a decemberi hideg estéken a fényárban úszó belvárosban olyan közösségi hangulatot teremteni, ami valóban segíti a karácsonyra való lelki felkészülést – hangsúlyozta Balaicz Zoltán, kiemelve: az idei nagy újdonság és különlegesség a Dísz tér északi oldalán elhelyezett szabadtéri jégpálya, amely a magyar megyeszékhelyek hasonló létesítményeinek sorában az egyik legnagyobb. Méreténél fogva újra kellett gondolni a pavilonok elhelyezését, sőt, a nagyszínpad is átkerült a tér másik oldalára.

Balaicz Zoltán
Fotós: Katona Tibor

Idén a korábbinál több árust és vendéglátóst tudnak fogadni a szervezők, s új helyszínként bekapcsolódik az Európa tér. Erről már Tóthné Prenner Beáta, a KISOSZ megyei elnöke beszélt, hozzátéve: az adventi vásár december 24-én 13 óráig minden nap nyitva lesz – hétfőtől szombatig 9 és 19 óra, vasárnaponként pedig 9 és 18 óra között várják a vásárolni, nézelődni szándékozó vagy a gasztronómiai élmény és ünnepi hangulat miatt érkező látogatókat.

Tóthné Premmer Beáta
Fotós: Katona Tibor

A hagyományoknak megfelelően idén is kulturális műsorok színesítik az Egerszegi Andventet, tudtuk meg Tompa Gábortól, a szervező Kvártélyház Kft. ügyvezető igazgatójától. Összesen 35 óvodai és iskolai csoport, valamint kulturális egyesületek, zenekarok, tánccsoportok műsora szórakoztatja az előttünk álló hetekben a nagyérdeműt a Mindszenty és a Dísz téren. Előbbi helyszínen adventi koszorú és betlehem is segíti az ünnepvárást.

Tompa Gábor
Fotós: Katona Tibor

Kiemelt program lesz a Mikulás ünnepség december 5-én, a városi karácsonyfa mellett pedig, amit várhatóan november 29-án állítanak fel, játszóház várja a kicsiket. S advent időszakában a polgármesteri hivatal előtti téren álló óra a Kis karácsony, nagy karácsony kezdetű dalt játssza.

Mint minden zalaegerszegi nagyrendezvénynek, az Egerszegi Adventnek is része a jótékonykodás, közölte Tolvaj Márta alpolgármester. Folytatódik a Szent Márton Légió, a Zalaegerszegi Női Szalon és a Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesület által életre hívott Adventi kézfogás, melynek keretében olyan tehetséges fiatalokat támogatnak, akik példaként szolgálhatnak társaiknak. E karitatív kezdeményezésnek ezúttal a Dísz tér ad helyet, s ott lesz a Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány standja is.

Ebben az évben sem maradnak el a fényjátékok, sőt, tovább bővülnek, december elejétől megvilágítva a Dísz tér épületeit. A karácsony előtti napokban pedig a városháza előtt élő betlehem kínál látnivalót. A megszokott tagokhoz ezúttal újak csatlakoznak, tudtuk meg Velkey Pétertől, a polgármesteri hívatal humánigazgatási osztályának vezetőjétől. Mivel a három királyok valószínűsíthetően nem lovon, hanem tevével érkeztek a kis Jézushoz, 24-én, a bejgliosztáskor egy élő púpos teve is jelen lesz. További újdonság, hogy ebben az évben „Mózes helyett egy új, gyapjas, bundás csacsi, Gedeon érkezik”.

A rendőrség a korábbinál fokozottabb jelenléttel és láthatóbb biztonsági elemekkel, egyenruhás és civil járőrpárok segítségével vigyázza az adventezők biztonságát, tájékoztatott dr. Farkas Tibor városi rendőrkapitány.

- Bízunk benne, hogy ebben a néhány hétben meghitt, adventi hangulatban, a zalaegerszegi polgárok igazi közösséget alkotva fogják ezt a 770 éves jubileumi évet zárni – tette hozzá Balaicz Zoltán, utalva arra is, hogy az Egerszegi Adventet a december 31-i városi szilveszter követi, és nem marad el a január 1-jei városi újév és a tűzijáték sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!