Legendavadász

2017.10.11. 11:53

Valóban ettek teknőst a Festetics lakomákon?

Azt hallottuk, hogy a Festetics-kastély lakói szívesen fogyasztottak teknőst is. Utánajártunk, valóban így volt-e.

Mihály Szilvia

A korabeli szakácskönyveket böngészve a teknőshús szinte ugyanolyan alapanyag volt a magyar konyhákban, mint a disznó vagy a csirke. A mocsári teknősből kitűnő leves, ragu és pástétom is készült.

Nem volt ez másképp a Festetics udvarban sem. Annyira kedvelt csemegéje volt a teknőshús a családnak, hogy a parkjukban található tóban tenyésztették is ezeket az állatokat. A teknős évszázadokon keresztül a különleges vacsorák, bálok egyik kiemelt és kedvelt fogása volt nem csak a franciáknál, de Magyarországon, így a Festetics-kastélyban is.

Ha a 17. század szakácskönyveit böngésszük, szinte mindegyikben találunk receptet a teknyőshús elkészítésére. A Czifrai-szakácskönyv 1829-ben, Német Zsuzsána 1858-ban is ír a teknős változatos elkészítéséről. Ez a különlegesség rántott húsként is az ünnepi asztalra került, de citrom- és bormártással is szívesen fogyasztották.

Ma ezen megdöbbenünk, és viszonylag keveseknek fut össze a nyál a szájában, ha teknősbéka levessel kínálnák, de nem is tanácsos megfőzni őket, mert védett állatok, eszmei értékük 50 ezer Ft.

Ha mégis szeretnénk megkóstolni a csemegét, Kínában megtehetjük!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!