2017.10.11. 11:53
Valóban ettek teknőst a Festetics lakomákon?
Azt hallottuk, hogy a Festetics-kastély lakói szívesen fogyasztottak teknőst is. Utánajártunk, valóban így volt-e.
A korabeli szakácskönyveket böngészve a teknőshús szinte ugyanolyan alapanyag volt a magyar konyhákban, mint a disznó vagy a csirke. A mocsári teknősből kitűnő leves, ragu és pástétom is készült.
Nem volt ez másképp a Festetics udvarban sem. Annyira kedvelt csemegéje volt a teknőshús a családnak, hogy a parkjukban található tóban tenyésztették is ezeket az állatokat. A teknős évszázadokon keresztül a különleges vacsorák, bálok egyik kiemelt és kedvelt fogása volt nem csak a franciáknál, de Magyarországon, így a Festetics-kastélyban is.
Ha a 17. század szakácskönyveit böngésszük, szinte mindegyikben találunk receptet a teknyőshús elkészítésére. A Czifrai-szakácskönyv 1829-ben, Német Zsuzsána 1858-ban is ír a teknős változatos elkészítéséről. Ez a különlegesség rántott húsként is az ünnepi asztalra került, de citrom- és bormártással is szívesen fogyasztották.
Ma ezen megdöbbenünk, és viszonylag keveseknek fut össze a nyál a szájában, ha teknősbéka levessel kínálnák, de nem is tanácsos megfőzni őket, mert védett állatok, eszmei értékük 50 ezer Ft.
Ha mégis szeretnénk megkóstolni a csemegét, Kínában megtehetjük!