Erdő

2017.10.02. 12:00

A természet szeretetére és védelmére nevelik, tanítják a gyerekeket az erdei iskolában

A közelmúltban egy napot Kaszón, az erdei iskolában töltött az Eötvös József Általános Iskola 6. C. osztálya. Mi más lehetett volna az ezt követő első osztályfőnöki óra témája, mint e nagy sikerű kirándulás?

Fincza Zsuzsa

A lombkorona tanösvényen interaktív játékokkal ismerkedtek a gyerekek az élővilággal

– Tavasszal a pedagógusoknak Obornakon szerveztek egy erdei iskolai továbbképzést, s ott nyertem egynapos kaszói erdei iskolalátogatásra kedvezményt. Természetes, hogy az osztályomat, a 6. C-t vittem magammal.

 

A szülők is fogadókészek voltak az ötletre, így kolléganőmmel, Pál Gabriellával és a gyerekekkel bakancsot húztunk, s buszba szálltunk. Irány Kaszópuszta, a Vadász Göri Erdei Iskola! – kezdte a beszámolók sorát Járiné Lévai Marianna osztályfőnök.

A „Göri” vadászgörényt jelent. „Ő” a gyerekek kedvence, s névadója a Kaszói Zrt. erdei sulijának. De nemcsak elméletben, posztereken ábrázolva, hanem testi valójában, dédelgethetően, simogathatóan.

Horváth Barnabás például az egyik legnagyobb élményének nevezte a kis ragadozóval való személyes kontaktust. Igaz, Barnabásnak az egész kirándulás, úgy, ahogy volt, tetszett.

Nem csoda. Ahogy kiléptek az autóbuszból, egy – az osztály szavaival élve: „menő” – játszótéren találták magukat, s miután kipróbálták az összes újdonságot, kisvasúttal a Baláta-tóhoz zötyögtek, hogy a láp élővilágával ismerkedjenek. Visszatérve, az ebéd után felkapaszkodtak a lombkorona tanösvényre. Mint a kórusban előadott élménybeszámolóból kiderült, már a fák lombja között vezető hídon megtett séta és a látvány is lenyűgözte a gyerekeket, de leginkább az interaktív, játékos ismeretterjesztés nyerte el a tetszésüket.

A 6. C-sek az osztályfőnöki órán fotókkal elevenítették fel az erdei iskola legemlékezetesebb pillanatait
Fotós: Fincza Zsuzsa

Élőhelyüknek megfelelően megismerkedhettek az állatokkal, a növényekkel, a szokásaikkal, a rágásnyomokkal, a táplálkozáslánccal. Felülről is megleshették az állatokat, látták, ahogy a szarvas átugrotta a kerítést, ahogy a madarak a közeli ágakon landoltak. Persze a vadaspark a területen élő nagyvadakkal, vaddisznókkal, különböző szarvasfajtákkal a földön járva is érdekesnek bizonyult.

– Találtunk egy hatalmas szőrös hernyót az úton – újságolta lelkesen Kőnig Anna Tímea. – Óvatosan felvettük a földről és beljebb vittük az erdőbe, nehogy rátaposson valaki. Pillangó lehet belőle, ugye?!

Játszva tanulni élmény! – összegezték tapasztalataikat a gyerekek. Megtanultak zsírkrétával falevéllenyomatot satírozni, többen haza is hozták a remekművüket – Pauliscsák Lili az osztályban egy pénzérmén be is mutatta a módszert. A 6. C. egyhangúlag amellett szavazott, hogy egyetlen alkalmat sem hagynak ki, ha erdei iskolába mehetnek.

Lesz benne részük.

A lombkorona tanösvényen interaktív játékokkal ismerkedtek
a gyerekek az élővilággal

A zalaegerszegi Eötvös József Általános Iskola ugyanis élen jár a természet szeretetére és védelmére nevelésben. Körberakták madárodúkkal az iskolát, télen nagyüzemmódban működnek az etetők, s februárban megtartották az első madárgyűrűzést is.

Az állatok világnapja a tanulók és pedagógusok kedvenc ünnepe, ilyenkor

benépesül az iskola szőrös, tollas és páncélos kedvencekkel, békákkal, gyíkokkal, pókokkal, és vendégül látják a Bogáncs Állatmenhely árva kutyusait is. Tavaly már egyhetesre sikeredett a rendezvény, s már akkor elhatározták, hogy az idén egy napot az erdei iskolában töltenek – tudtuk meg Járiné Lévai Mariannától, aki biológia-földrajz szakos tanárként az egyik fő szervezője az iskola környezetvédő rendezvényeinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!