Biokertész

2017.10.05. 11:00

A birs, az igazi antidepresszáns

Tapasztalatból állítom, a mostani lakások túl melegek a birs utóérlelésére.

Fincza Zsuzsa

Birskörték már szedési érettségben – többféle finomság készíthető belőlük Fotó: A szerző

A szedési érettség, ami a birs esetében korántsem azonos a fogyaszthatósággal, nemcsak a fajtától, hanem a termőhelytől és az évjárattól is függ, általában szeptember vége és október vége közé tehető. Ha birsünk sűrű, nemezes szőre elkezd kopni, gyaníthatjuk, hogy már nagyjából kialakult a fajtára jellemző íz- és illatanyaga. A fagyokat ne várjuk meg, a birs mínusz 2 fokon megfagy.

Bármilyen kemény a húsa, a birs enyhe nyomásra is érzékeny, ráadásul szedésre érett állapotban a szél könnyen leveri, ha ütődött, már nem tárolható. A kedvező időpontban leszedve hűvös helyen decemberig is tárolható, ráérünk a feldolgozásával akkor foglalkozni, amikor a kinti munkák már befejeződtek. A fáról frissen szakasztott birseket hiába szaglásszuk, a szakemberek szerint csak tíz nap múlva kezdenek el illatozni. Akkor viszont olyan intenzíven, hogy az alma és a körte is átveszi a szagát, ezért ajánlott külön tárolni tőlük.

Birskörték már szedési érettségben – többféle finomság készíthető belőlük Fotó: A szerző

Egyes bibliafordítók állítják: a Paradicsom tiltott gyümölcse birsalma volt, a mitológusok szerint az „aranyalma”, amelyet Párisz trójai királyfi adott Aphroditének, szintén. Annyi mindenesetre igaz, hogy a birs különleges gyümölcs, vitamintartalma jóval nagyobb, mint az egyszerű almáé vagy a körtéé, a szakirodalom egyenesen C-vitamin bombaként emlegeti. Tehát minden amellett szól, hogy próbáljunk meg nyersen is készíteni belőle valamit. Centrifugázható belőle ivólé, vagy például ráreszelhetjük salátákra is. Ezenkívül kiváló A-, B1-, B2-, B3-, B6-, E-, és P- vitamin forrás, gazdag ásványi anyagokban, nyomelemekben, vasban, rézben, foszforban, káliumban, kalciumban és magnéziumban.

Pektinkészlete is rendkívüli, s ezzel nemcsak segíti az emésztést, hanem csökkenti a bélgyulladást, szabályozza a vércukor-, és a koleszterinszintet is. Fontos szerepet játszik a szervezet méregtelenítésében, megköti a káros anyagokat, ezért alkalmas az ízületi fájdalmak, a reuma, a köszvény tüneteinek enyhítésére. Köptető hatása régóta ismert, a népgyógyászat köhögéscsillapításra használja. A natúr birslé vízhajtó és fertőtlenítő hatású, gyógyítja a hólyaghurutot. Nemrég olvastam antidepresszáns hatásáról, hozzáértők javallják, minden étkezés után kapjunk be egy kanál birslekvárt, éjszakára tegyük az éjjeliszekrényünkre. (Nagyszüleink ezt maguktól tudták!)

Nyugtató, hűsítő hatásának köszönhetően a birs a modern kozmetikumoknak is gyakori összetevője. Arckrémekbe, testápolókba keverik, hidratálja, feszesíti, élénkíti a bőrt. Összehúzza a pórusokat, magunk is készíthetünk belőle arc-, és dekoltázspakolást. Amúgy a konyhában is megállja a helyét, de nem csak lekvárként, sajtként finom, készíthetünk belőle friss csemegét – a mézes birsalmával a kuktatanoncok is boldogulnak. A gyümölcsöt alaposan mossuk meg, dörgöljük le a szőröket. Egészben tegyük őket tepsibe és 200 Celsius fokon egy órán át süssük. Vegyük ki, s amikor már nem forró, vágjuk ketté, vájjuk ki a magházat, a mélyedésbe tegyünk egy kis vajdarabot és csurgassunk rá egy teáskanál mézet. Tegyük vissza a sütőbe, süssük puhára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!