Ősz

2017.09.26. 08:00

Kikericses réten…

A parkokban beérett, vörösen piroslik a madárberkenye, s fáinak levelei is elkezdtek színesedni.

Győrffy István

A gyönyörű őszi kikerics

Fotó: Győrffy István

A hóbogyó termése fehéren pompázik, s a parkokban egészen a fagyokig még nyílnak a rózsák is, bár virágaik egyre kisebbek, bágyadtabbak…

 

Hóbogyó
Fotós: Győrffy István
Kedvenc parki növény a madárberkenye, termése beérett
Fotós: Győrffy István

A szőlőskertekben elkezdtek színesedni a szőlőlevelek is, a gyümölcsfák közül e téren a körték járnak élen. A gesztenyék fondorai sárgállnak, s a korábbi fajták termése potyogni kezdett – jócskán benne járunk már az őszben.

A gyönyörű őszi kikerics
Fotós: Győrffy István

Kedvenc „rétemen” ezer számra bujt elő a földből az őszi kikerics, halványlila virága pompázik a magas fűben, amit sajnos nem vágtak le a nyár végén, így kevésbé látványos a kis növény virágzása.

Ami nem is baj, mert legalább nem tépi le a városi ember, aki mindent a saját szobájába vinne. (Ezért nem árulom el, hogy hol van ez a rét!)

A vad növények közül beérett a kecskerágó is, kis termése közül sok már kinyílt, hogy magját elhullassa. Az eső után egyre nagyobb számban bújtak elő a gombák, van mit látni, netán szedni is a természetben barangolóknak. Ennek hangulatáról szólnak a képek, remélhetőleg mindenki örömére…

Rozsdásodó szőlőlevél
Fotós: Győrffy István

 

Beérett kecskerágó

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!