Szilveszter „hazai pályán”

2020.12.31. 11:30

Emberemlékezet óta nem éltek át hasonlót a zalai bulizenekarok tagjai

Rendhagyó szilveszterre készülnek a bulizenekarok is: a koronavírus- járvány miatt elmaradnak a rendezvények, így a zenészek is otthon maradhatnak. Zalai együtteseket kérdeztünk, miként élik meg ezt a furcsa időszakot.

Benedek Bálint

A Zero zenekar, Kovács Nóra (ének), Fehér Zsolt (dob), Kozma Botond (billentyű, ének), Simon Barnabás (ének) és Trojkó Dávid (billentyű, ének) egy nagykanizsai fellépésen.

Az öttagú, nagykanizsai Zero zenekar az idén ünnepelte fennállásának 12. évfordulóját, bár közel sem úgy, ahogy szerette volna. Az együttes frontembere, Simon Barnabás elmondta: az örökzöld slágerek mellett retró és mulatós muzsika is megtalálható a repertoárjukban. A dalokat a közönség a fellépéseiken rendszeresen együtt énekelte velük. Ez a felhőtlen hangulat is hiányzik nekik, hiszen egy évvel ezelőtt, a város Erzsébet terén lezajlott előszilveszteri bulin például szinte lépni sem lehetett, annyian gyűltek össze a színpad előtt.

 

A Zero zenekar, Kovács Nóra (ének), Fehér Zsolt (dob), Kozma Botond (billentyű, ének), Simon Barnabás (ének) és Trojkó Dávid (billentyű, ének) egy nagykanizsai fellépésen

- Nem tehettünk mást, tudomásul vettük a korlátozó intézkedéseket, és várjuk a „feloldozást” – fogalmazott a zenekar vezetője. -Olyannyira furcsa ez a helyzet, hogy 38 évesen az elmúlt húsz évben soha nem töltöttem itthon az év utolsó napját. Nyáron csak nagyon kevés lakodalomban zenéltünk, sőt, a fesztiválok és a falunapok jó része is elmaradt, így kevés esély volt a fellépésre. Az egész évünk sajnos ment a levesbe, a tagjaink visszahúzódtak, az egészségünk megőrzése érdekében inkább nem is találkoztunk, kihagytuk a próbákat. Persze a muzsika mindenkinek hiányzik, ezért egyedül olykor mindegyikünk játszott a hangszerén, vagy épp énekelt az internet közönségének. A rajongókkal folyamatosan tartjuk a kapcsolatot, szerencsére kitartanak mellettünk, hiszen ők is átérzik a nehézségeinket. Nem merünk előre tervezni, mert könnyen elképzelhető, hogy oltási igazolással lehet csak koncerteken részt venni.

Rio zenekar

Hasonlóképp gondolkozik az öt éve alakult zalaegerszegi Rio Zenekar énekesnője, Rózsás Klau is. Kiemelte: nehezen viselte, hogy nem állhattak színpadra az elmúlt időszakban. Bár a korlátozások nyári lazításának köszönhetően azért sikerült felpörgetniük a bulikat, abban az időszakban több helyen megfordultak. Eddig a szilveszter is mindig sűrű volt, szinte minden együttes talált magának színpadot, elfoglaltságot a megyében. Ám nem adják fel: az év utolsó napján a Facebook-felületükön egy kis meglepetéssel is készülnek a rajongóiknak.

- Izgatottan várjuk az online fellépést a csapat tagjaival, Prokk Tiborral és Mihályi Márkkal – folytatta Klau. – Szinte úgy készülünk, mintha egy szuperprodukció lenne, de a mostani helyzetben az is lesz. Fontos számunkra, hogy a követőinkkel, a rajongóinkkal ne szakadjon meg a kapcsolat. Jó érzés, mert a visszaigazolásokból kiderült: számíthatunk rájuk, velünk vannak és figyelik a munkáinkat. A mulatós muzsika távol áll tőlünk, főleg a retró slágerek átdolgozására helyezzük a hangsúlyt, de a mai magyar dalok is közel állnak a szívünkhöz.

Gerócs Éva és Sipos Barnabás a Fantasy együttesből

A nagykanizsai Fantasy zenekar 16 évvel ezelőtt alakult. Két frontembere, Sipos Barnabás gitáros és Gerócs Éva énekes szintén nem emlékeznek olyan szilveszterre, amikor a családjuk körében várták volna az éjfélt. A rendhagyó ünnep így nekik nemcsak átok, hanem áldás is, hiszen végre együtt lehetnek. És abban bíznak, hogy a 2021-es év zárása már szintén a buli jegyében telhet majd.

- Egyszerűen nem látunk előre, nehéz a legközelebbi jövőre is jósolni, hiszen a nagyon sok fellépésünk elmaradt, esküvőket halasztottak el a világjárvány miatt – mondták. – A szabályozások megkötik a kezünket, próbáljuk túlélni ezt az időszakot. Mivel nem mindig léphettünk fel a nagyobb csapattal, ezért alkalmazkodva a helyzethez, ketten alapítottunk egy akusztikus formációt is. Ez egy új irányzat, egyfajta nyitás a részünkről, és természetesen egy olyan kihívás, aminek igyekszünk megfelelni. Sajnos azt látjuk, hogy a kialakult helyzet miatt sok hasonló formáció eltűnhet a süllyesztőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában