Opus Klassik

2018.09.04. 12:58

Magyar művész kapja a frissen alapított nemzetközi díjat

Várjon Dénes a Myrios Classics kiadónál idén januárban megjelent, Hol volt, hol nem volt... című lemeze a 19. századi kamarafelvételek között került az első helyre.

Várjon Dénes zongoraművész és a Budapesti Fesztiválzenekar is ott vannak a friss, de máris nagy presztízsű OPUS Klassik német zenei díj most kihirdetett nyertesei között – írja az Origo.

A hét elején kihirdették az egykori ECHO Klassik helyébe lépő, máris nagy presztízsű OPUS Klassik német zenei díj nyerteseit, akik között megtalálható Várjon Dénes és a Budapesti Fesztiválzenekar is. Várjon Dénes a Myrios Classics kiadónál idén januárban megjelent, Hol volt, hol nem volt... című lemeze a 19. századi kamarafelvételek között került az első helyre.

Várjon Dénes Jörg Widmann-nal és Tabea Zimmermann-nal készítette az albumot, amelyen Schumann- és Widmann-darabok hallhatók. A német sajtó a technikai virtuozitás és a költőiesség kettősét emeli ki Várjon Dénes játékánál, amik érdekes módon nem ellentétpárként jelentkeznek, hanem

Várjon keze alatt mint egymást kiszolgáló elemek funkcionálnak.

Egyébként Várjon Dénesnek a januári, most díjat kapott lemeze óta augusztus 31-én újabb albuma jelent meg De la nuit címmel. A lemezre olyan, az improvizáció határát súroló, kimagasló technikai tudást igénylő darabok kerültek, mint Schumann Fantázia-darabok című sorozata (op. 12), Ravel Gaspard de la Nuit-szvitje, vagy Bartók Szabadban-ciklusa. A másik magyar érdekeltségű kitüntetett pedig Mahler III. szimfóniájának felvétele, ami

egy különleges kategóriában, az audiofil többcsatornás felvételek között volt a legjobb.

A győztes felvételen pedig a Budapesti Fesztiválzenekar játszik Fischer Iván vezényletével és Gerhild Romberger, a Cantemus Gyermekkórus és a Bajor Rádió Zenekarának közreműködésével.

A német komoly- és könnyűzenei ipar 1992-ben hozta létre az ECHO-díjat, amely hamar a nemzetközi zenei élet egyik legrangosabb elismerésévé vált. 2018-ban a díj botrányos körülmények között szűnt meg. Ugyanis óriási nemzetközi felháborodást váltott ki, hogy a zsüri a hip/hop kategóriában a díjat Farid Bank és Lokkeagh lemezének itélte, amelynek egyik dala arról szól, hogy az előadók izmosabbak, mint az auschwitzi foglyok voltak. A botrány után a rendezők bejelentették az ECHO-díj megszünését.

A vezető lemezcégek, kiadók és koncertrendezők pedig most OPUS Klassik néven új díjat alapítottak, aminek első díjazottjait hétfőn hozták nyilvánosságra. A díjkiosztó ünnepségre október 14-én kerül sor a berlini Konzherthausban. Az OPUS Klassik kategóriáinak további díjazottjai között olyan tapasztalt művészek találhatók még, mint Diana Damrau, Juan Diego Flórez, akik az év énekesei lettek, továbbá Danyiil Trifonov, Yo-Yo Ma vagy Martha Argerich, de a feltörekvő fiatalokra is nagy hangsúlyt fektetnek a zsürorok.

Borítókép: origo.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában