Krimi

2024.04.05. 15:25

Ezzel a kiskapuval lehet elkerülni a közlekedési bírságokat

Több ezer autó közlekedik úgy a hazai utakon, hogy semmilyen büntetést, bírságot nem fizet a tulajdonosa.

Óvatosan a gázpedállal, a következő napokban ellepik a traffipaxok az utakat

Forrás: Origo

A Traffix.hu birtokába jutott egy rendőrségi jelentés, amely azt állítja, hogy havi pár ezer forintért megoldható a gyorshajtási bírságok elkerülése. A lap azt állítja, komplett szolgáltatási szektor épült ki arra, hogy aki szeretne megfoghatatlan, utolérhetetlen fantomként száguldozni, az könnyedén megtehesse. 

A módszer nagyon egyszerű: papíron el kell adni az autót egy "dobós" cégnek. Ezek a vállalkozások jellemzően egy utolérhetetlen hajléktalan nevén vannak bejelentve, így soha semmilyen postai küldeménnyel nem lehet megtalálni őket 

- szemlézte a cikket az Origo.

Az eladással együtt készül egy dátum nélküli másik adásvételi szerződés is, amellyel az eladó bármikor visszaveheti autóját, valamint egy kölcsönadási szerződés, amely birtokában a kocsit továbbra is jogszerűen használhatja, vezetheti ez a korábbi és jövőbeli valódi tulajdonos. És persze kell fizetni valamennyit a szolgáltatásért: a Traffix.hu értesülése szerint csupán pár ezer forintot havonta.

A hatályos szabályozás szerint az objektív felelősség alapján kiszabott közigazgatási bírságok, valamint a matrica nélküli autópálya-használati pótdíjak nem a járműhöz, hanem az üzembentartóhoz, illetve tulajdonoshoz kötődnek.

Ha ez a személy (illetve cég) elérhetetlen, a bírság behajthatatlan, a kocsit ténylegesen vezető ember pedig, ha csak el nem kapják egy megállításos akcióban, sosem lát többé semmilyen csekket.

A Traffix.hu azt állítja, hogy 

összességében tízezres nagyságrendű szabadon száguldozó kocsiról beszélünk, a behajthatatlan bírságok pedig éves szinten milliárdos tételt tesznek ki a közlekedésrendészet adatai szerint. 

Ezek a kocsik egyébként jellemzően nem drága, új prémiumautók, sok köztük a kifejezetten idős, kis értékű jármű.

A Traffix.hu szerint

a hazai közlekedésrendészet több mint öt éve ismeri ezt a jelenséget,

de eddig sem a Belügyminisztériumon belül, sem más minisztériumok bevonásával nem sikerült megoldást találni a problémára, hiába említették a nyilvánvaló közlekedésbiztonsági aggályok mellett a behajthatatlan bírságokból származó, évi több milliárdos bevételkiesést is különböző fórumokon. A dobós cégek törvényen kívüli autóinak ügyét jelenleg kormányszinten tárgyalja az államigazgatás. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában