Jó hír

2024.02.23. 15:28

Varga Mihály: a kormány tovább csökkenti az államadósságot

Magyarország a háború szomszédságában, a káros hatások ellenére is 73,5 százalékra csökkentette államadósságát, amely 10 százalékponttal kedvezőbb az uniós átlagnál, és a következő években is az uniós átlag alatt tartja - jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter Gentben, az uniós tagországok pénzügyminisztereit tömörítő tanács (Ecofin) ülését megelőzően, pénteken.

MW

Varga Mihály pénzügyminiszter

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A Pénzügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető kiemelte: az Európai Bizottság szerint a 27 uniós tagállamból csak 16-an tudták csökkenteni az államadósságukat tavaly.

A magyar kormány elkötelezett a hiány és az államadósság csökkentése mellett, ez az idei év egyik legfontosabb célkitűzése - szögezte le Varga Mihály. Elmondta, ezzel összhangban az uniós adósságszintet is csökkenteni kell, éppen ezért Magyarország nem támogat olyan újabb javaslatokat, melyek az Európai Unió további eladósítását célozzák.

Kiemelte: folyamatosan érkeznek a Magyarországnak járó, korábban blokkolt uniós források, a tavalyi év decembere óta 520 milliárd forintot utalt az Európai Unió.

Azzal számolunk, hogy ezek a források az év hátralevő részében is akadálytalanul érkeznek majd

 - fogalmazott a tárcavezető, majd kiemelte: Magyarország számít arra a hozzájárulásra is, amelyet az uniós határok védelméhez kért az Európai Bizottságtól. Magyarország 2015 óta 700 milliárd forintot fordított határvédelemre, amely költségnek az unió mindeddig alig több mint 1 százalékát állta - részletezte.

A pénzügyminiszter elmondta, az ülésen kiemelt szerepet kapnak az európai versenyképességet növelő intézkedések. Mint fogalmazott: "magyar részről támogatjuk az Európai Beruházási Bank nagyobb szerepvállasát a kis- és középvállalkozások finanszírozásában". Az Európai Beruházási Bank az egyik kulcsfontosságú szereplője a fenntartható fejlődés, a digitális átállás, a zöldenergia-beruházások és az infrastruktúra-fejlesztés támogatásának. A bank segítsége hozzájárulhat ahhoz, hogy Magyarország, a magyar cégek a zöld átállás nyertesei legyenek, ezért a banknak szerepet kell vállalnia a nukleáris energiához és az energiatároláshoz szükséges beruházásokban - tette hozzá Varga Mihály.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában