Közeleg a határidő

2024.02.20. 18:47

KIM: szerdáig lehet jelentkezni a megújult, korszerű szakképzésbe

Már csak néhány óra és lezárul az Európa-bajnok magyar szakképzésbe való jelentkezés határideje az általános iskolások számára - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) kedden az MTI-vel.

MW

Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára beszédet mond a Székesfehérvári Szakképzési Centrum komplex fejlesztési projektjének nyitórendezvényén 2024. február 19-én

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

A közlemény szerint teljesen megújult a magyar szakképzési rendszer, így rengeteg újdonság és lehetőség várja a továbbtanulni vágyókat. Többek között a gyakorlatorientált oktatás annak a biztosítéka, hogy a munkaerőpiacon versenyképes tudással és tapasztalattal legyenek felvértezve a végzett fiatalok. Mindezt hatalmas fejlesztések segítik:

 országosan 96 milliárd forint áll rendelkezésre a szakképzés modernizációjára. 

A fejlesztések érintik a digitalizációs beruházásokat, illetve olyan infrastrukturális átalakításokat, mint például az épületenergetikai fejlesztések, vagy tanműhely felújítások. A beruházások 31 szakképző intézmény 34 telephelyén indulnak el hamarosan. 

A megújult szakképzésben az ágazati alapoktatás ideje alatt minden tanuló általános havi ösztöndíjban részesül. A nappali képzésben, szakképzési munkaszerződéssel nem rendelkező tanulók az ágazati alapoktatást követően tanulmányi eredményeik alapján akár havi 59 ezer forint ösztöndíjat is kaphatnak, amit tanulmányaik előrehaladtával a duális képzésbe bekapcsolódva munkabér válthat fel. 

A duális képzésben részt vevő tanulók a minimálbér 43-72 százalékára számíthatnak, így a munkabérük elérheti a 168 ezer forintot is havonta.

 Szintén a megújult szakképzési rendszer vívmánya a pályakezdési juttatás. A tanulók vizsgaeredménytől függően 150 ezer és 300 ezer forint közötti összeget egyszerre, a sikeres szakmai vizsgát követően kapnak meg, amit szakmai karrierjük beindítására, akár eszközök beszerzésére is fordíthatnak. 

"Ma a középfokú oktatásban tízből hat diák a szakképzésben tanul, 

nyolcadik évfolyam után a legnépszerűbb iskolatípus a technikum. 

Mindezt jól igazolja, hogy 2023-ban a szakmák Európa-bajnokságán összesítésében ezüstérmes lett a magyar szakképzés" - hívta fel a figyelmet a közleményben Hankó Balázs, a KIM innovációért, felsőoktatásért és szakképzésért felelős államtitkára. 

Hozzátette:

 a már most nemzetközileg is elismert magyar szakképzés nem csak azért jó választás, mert a kor igényeinek megfelelő, magasszintű oktatást biztosít, hanem azért is, mert a szakma mellett érettségit is ad, amely további lehetőségeket nyit meg a felsőoktatásban továbbtanulni vágyók részére 

- olvasható a minisztérium közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában