Fejlesztések

2024.01.25. 19:57

Gyopáros Alpár: idén 10 milliárd forint értékben írnak ki pályázatokat a Magyar falu programban

Idén még legalább két, egyenként 5 milliárd forint keretösszegű pályázat kiírása várható a Magyar falu programban – közölte Gyopáros Alpár kormánybiztos csütörtökön Nógrád községben, ahol a program keretében kialakított szolgálati lakást adott át.

MW

Magyar falu program - Szolgálati lakást adtak át Nógrádon

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

A modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos a Nógrád vármegyei településen elmondta: várhatóan március végén hirdetik ki annak a 10 milliárd forintos keretösszegű, most lejárt határidejű pályázatnak az eredményét, amelynek keretében önkormányzati tulajdonú ingatlanok felújítására, falu- és tanyabuszok, kommunális, orvosi, iskolai, óvodai, illetve a polgármesteri hivatal működéséhez szükséges eszközök beszerzésére lehetett pályázni. 

Gyopáros Alpár kitért arra, hogy,

az eddigi évekhez hasonlóan idén is terveznek új támogatási célterületet, a falusi polgármesterek javaslatai alapján. 

Szólt arról is, hogy Magyarországon körülbelül 3 millió ember él 5 ezer fő alatti településen. Őket érinti az intenzív fejlesztési program – mondta. A fejlesztésekről szólva közölte: 

azok gyakorlatilag mindent érintenek, ami a falu életéhez kapcsolódik, a többi között az önkormányzati szolgáltatásokat, az egyházakat, a civil szervezeteket, a vállalkozásokat, de a közlekedést is. 

Gyopáros Alpár hangsúlyozta: a kormány alapelve, hogy a Magyar falu programnak a 2018-as indulása óta alulról és felülről egyaránt építkezőnek kell lennie, „semmiképpen sem olyan programnak, amelyben egy budapesti kormánytisztviselő egy budapesti állami hivatalban egy íróasztal mögött mondja meg, hogy mire van szükségük a falvaknak; mondják meg ezt maguk a falvak”. 

A kormánybiztos csütörtökön polgármesterekkel is találkozott Nógrádon. Elmondta: sok száz hasonló szakmai konzultációt folytattak már le több tízezer résztvevővel, ezeken a találkozókon javaslatok, vélemények, jó szándékú kritikák is elhangzanak, mindezeket pedig

beépítik a Magyar falu programba. 

Balla Mihály, a térség fideszes országgyűlési képviselője a rendezvényen arról számolt be, hogy 2019 óta 14,4 milliárd forint érkezett Nyugat-Nógrádba a Magyar falu program nyertes pályázatainak köszönhetően, és ezen felül még 8 milliárd forint a falusi csok eredményeként. Ez 82 kistelepülést érint – tette hozzá. 

Varga Richárd (Fidesz-KDNP) polgármester elmondta, Nógrád község csaknem 300 millió forintot nyert el a programban az utóbbi években. 

A csütörtökön átadott, még üres szolgálati lakásra pályázatot írnak ki, a szándék szerint gyermekorvosi vagy óvodapedagógusi lakás lesz.

AM: megvédjük a hagyományos vidéki életmódot

A műhús betiltásáról és a hagyományos vidéki értékek megvédéséről is egyeztetett hivatalában Nagy István agrárminiszter Ettore Prandinivel, a Coldiretti olasz termelői szervezet elnökével, csütörtökön – közölte az Agrárminisztérium csütörtökön az MTI-vel. 

Közleményük szerint a tárcavezető ismertette, hogy Olaszország betiltotta a szintetikus húsok gyártását és a forgalmazást is, ezt „hazánk is tanulmányozza és követendő példának tartja”. A szabályozás kérdése Magyarország uniós elnökségének napirendjén is szerepel, mert széles körű párbeszédet szeretnének folytatni a témában. 

A miniszter szerint meg kell becsülni a normalitást és a gazdák munkáját, akik két lábbal a földön állnak. Az emberek egy része ugyanis eltávolodott a természettől, „álromantika alakul ki az élővilág kapcsán”. A társadalom többségének meg kell értenie, hogy a gazdák nélkül nincs élelmiszer és nincs jövő sem – fűzte hozzá, jelezve: ezért azon dolgoznak, hogy miként tudják a gazdatársadalom számára a társadalmi elismertséget helyreállítani. 

Nagy István kitért arra is, hogy soha nem látott mennyiségű forrás áll rendelkezésre a hazai élelmiszeripari beruházások támogatására. 

„A fejlesztések megvalósításában hazánk számít az olasz befektetőkre és technológiai tudásra is.”

A megbeszélésen az ukrán mezőgazdasági termékek okozta piaci nehézségek kezelése is szóba került. Ennek kapcsán a miniszter arról beszélt, hogy piacfoglalás történik, ebben a helyzetben pedig „kötelességünk megvédeni a magyar gazdák érdekeit”. 

Magyarország számára fontos alapelv, hogy az unióba a harmadik országból beáramló élelmiszereknek meg kell felelniük az uniós minőségi előírásoknak is – tette hozzá.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában