Ünnepi előkészületek

2023.11.26. 07:30

Idén is lesz elég karácsonyfa és a tavalyinál olcsóbb lehet a hal

A belföldi termelők 10-12 százalékkal csökkentették a haltermékek árát, így a vevők is olcsóbban vásárolhatnak karácsonyra, és idén is lesz elég karácsonyfa, a belföldi ültetvények kitermelése már elkezdődött.

MW

Egy vevõ harcsát vásárol a nyíregyházi Piaccsarnok halboltjában 2017. december 23-án

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

A belföldi termelők 10-12 százalékkal csökkentették a haltermékek árát, így a vevők is olcsóbban vásárolhatnak karácsonyra - közölte az agroinform.hu az MTI-vel csütörtökön.

Az árak a takarmányköltségek mintegy 30 százalékos visszaesése miatt mérséklődtek, de a tavalyinál csapadékosabb időjárás is segítette a magyarországi halgazdaságok működését, ugyanis biztosította a megfelelő vízellátást számukra. A kedvező ár ugyanakkor attól is függ, hogy a bolti árazásban milyen mértékben érvényesül a csökkenés. Az agroinform.hu abban bízik, hogy a vevőknek is kevesebbet kell majd fizetniük, mint tavaly.

A ponty átlagára Magyarországon (2017-2022)
Forrás: MTI

A közlemény szerint az élőponty ára kilogrammonként 1800-2200 forint között, a szeletelt pontyé 3500-4000 forint körül alakulhat. A filézett afrikai harcsa 4000 forintba, a szürke harcsa 7500-8000 forintba kerülhet kilónként. A belföldi termelés 80 százalékát a ponty teszi ki, bőven fedezve a belföldi keresletet, így várhatóan kivitelre is jut belőle. A vásárlást nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni, mert néhány hétnyi tárolás a fagyasztóban nem rontja a hal minőségét - írták.

Magyarországon több mint 25 ezer hektárnyi vízterületen működnek tógazdaságok. A belföldi fogyasztás nő ugyan, de még mindig csak 6,5-7 kilogramm, ami nemzetközi összevetésben kevésnek számít. Az agroinform.hu felmérése szerint a belföldi vásárlók 85 százaléka pontyot vesz karácsony előtt, de népszerű a szürke harcsa is ilyenkor - olvasható a közleményben.

Idén is lesz elég karácsonyfa

Idén is lesz elég karácsonyfa, a belföldi ültetvények kitermelése elkezdődött - közölte az MTI-vel csütörtökön a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Magyarországon az ünnepi időszakban akár 2 millió fenyőfa is vevőre találhat, a kínálat túlnyomó részét a luc-, az ezüst-, és a Kaukázusban őshonos nordmann teszi ki. Ezekből a környező országokba is jut, míg az itteni piacra körülbelül félmillió fenyő érkezik más országokból. A kitermelés november közepétől a földlabdás fákkal kezdődött - írták.

A közlemény szerint a belföldi termőterület 3000-3500 hektár, túlnyomó részük Vas, Zala, Somogy vármegyében található, de a Mátra és a Bükk környékén, valamint Nógrád vármegyében is sokan foglalkoznak ezzel a tevékenységgel.

Fenyőtermesztésből Magyarországon csaknem 600-700 családi gazdaság él meg. A minőség a jó szaporítóanyagnak és a korszerű termesztéstechnológiának köszönhetően évről évre jobb.

A NAK hangsúlyozta, hogy érdemes valódi fenyőt választani, mert a műfenyő gyártása környezetszennyező, ráadásul a túlnyomó része Kínából érkezik, ökológiai lábnyomát így hosszas a szállítás is növeli. A műanyag fák csak akkor tekinthetők környezetbarátnak, ha legalább 20 évig használják őket - tették hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában