Hasznos

2021.09.30. 17:00

Programok, rendezvények Zala megyében

Tudja meg, mi történik Zala megyében – programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények. Böngésszen és válogasson!

zaol.hu

Programok a magyar kultúra napja tiszteletére

 

Zalalövőn, a Salla Művelődési Központ és Könyvtárban szombaton 17.30- tól emlékeznek meg a magyar kultúra napjáról. Ünnepi köszöntőt Török Károlyné Miszori Marianna, a Nemzeti Művelődési Intézet Vas megyei igazgatóságának módszertani referense mond. Ezt követően a Salla Galériában A magunk útján címmel Buday Mihály festőművész képeiből nyílik kiállítás. A február 4-ig megtekinthető tárlatot maga az alkotó ajánlja az érdeklődők figyelmébe. 18 órától pedig a Kollázs Kulturális Egyesület szervezésében Ecsedi Erzsébet színművész mutatja be a Mintapinty című monodrámát. Utóbbi előadást a darab műfaja, illetve a járványhelyzet miatt korlátozott nézőszám mellett tudják megtartani, megtekintése előzetes regisztrációhoz kötött. Jelentkezni január 20-ig lehetett.

 

Lendván, a Városi Színház- és Hangversenyteremben vasárnap 18 órakor kezdődik a magyar kultúra napja tiszteletére szervezett ünnepi műsor, amelynek keretében a muravidéki magyar közösség legrangosabb elismerésének tartott Zala György Kulturális Díjakat is átadják az arra méltónak tartott személyeknek. Ünnepi beszédet dr. Bence Lajos József Attila-díjas író-költő, a Balassi-kard 2022-es kitüntetettje mond, majd a díjkiosztót követően a konzervatóriumot és zeneakadémiát végzett zenészek által alapított Folkfonics együttes ad koncertet.

 

Vince-napi programok 

 

Letenyén szombaton 9.30- kor az Öreg-hegy alsó részén Vince-napi pincejárást szervez a Szőlő- és Gyümölcstermesztők Egyesülete a Letenyei Borbarát Hölgyek Társaságával karöltve. Az eseményen a köszöntők után Aigner Géza plébános megszenteli a szőlőveszszőket, majd pincelátogatással, tapasztalatcserével és borkóstolóval folytatódik a nap.

 

Nován szombaton délelőtt 10 órai kezdettel tartják a hagyományos Vince-napi bormustrát, amely során az Alsóhegyen található birtokokat járják végig a gazdák. A program a kilátó melletti területről, Kovács József pincéjétől indul.

 

Bázakerettyén vasárnap tartják a Vince-napi rendezvényeket, amely 14.30-kor a bázai településrész kápolnájában szentmisével kezdődik, majd 15.30-tól a bázai hegyen Salamon István pincéjénél szőlőszentelés és borkóstoló várja az érdeklődőket. A vendégelőadó a Zalai Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke, Simon Zoltán lesz.

 

Január 22.

 

Doni hősök emlékmenet 

Kerkafalván, a református templomban található hősi halottak emléktáblájánál koszorúzással egybekötött megemlékezést tart szombaton 13 órakor a Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület. A civil szervezet Doni Hősök Emlékmeneten vesz részt, amely Csödéről indul, s Kerkafalva mellett a Vas megyei Szattát is érinti, ahol 14 órakor ugyancsak megemlékezést tartanak.

 

Forraltbor-főző verseny 

Zalalövőn forraltbor-főző versenyt szervez szombaton 14 órai kezdettel a Pacsa-hegyi gazdák részére a helyi Borbarát Kör Egyesület. A program keretében 15 órakor szőlőveszsző- szentelést is tartanak. 

 

Sakk és asztalitenisz 

Petrikeresztúron, a kultúrházban szombaton 16 órakor két korcsoportban - felnőtt és gyermek - sakk, illetve asztalitenisz házi bajnokságot szerveznek. Nevezni a helyszínen lehet.

 

Kölcsey képeslapokon 

Nagykanizsán szombaton 16 órakor a HSMK-ban a magyar kultúra napja alkalmából a Himnusz költője címmel nyílik kiállítás. A kanizsai Gulyásné Raksányi Olga gyűjtő ezúttal Kölcsey Ferenc életútját mutatja be képeslapokon. Az eseményt Balogh László polgármester nyitja meg, a kulturális műsorban vers és ének várja az érdeklődőket.

 

Január 23.

 

Bakancsos túra 

Zalalövőről, a Salla Művelődési Központ és Könyvtár elől indul vasárnap 13 órakor a Menő Manó Csapat hagyományos évnyitó bakancsos túrája.

 

Téli Kupa 

Folytatódik az alsópáhoki Bobo Fun Park kupasorozata: vasárnap délelőtt 2-5 tagú családi vagy baráti társaságokat várnak a versenyre. Játékról játékra vezetnek a feladatok, amelyeket bármelyik csapattag teljesíthet. Lesz ahol a gyorsaság, máshol pedig a bátorság lesz a legnagyobb erény. A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, nevezni január 22-én délig lehet.

 

Pajtaszínház, előbb Alibánfán

Január 23-án, vasárnap 17 órakor Alibánfán, a kultúrházban láthatja a közönség az Alibánfai Ripacsok előadásában Hans Sachs A férj a gyóntatószékben című darabját. A komédia főszereplője egy betegesen féltékeny férj, aki bizonyságot kíván szerezni erényes és általa alaptalanul vádolt felesége vélt hűtlenségéről. A cél érdekében papnak öltözve "gyóntatja" hitvesét, ám a darab végén az asszony jól megleckézteti. Az amatőr társulat tagjai Kocsis Tamás, Berek Krisztina Fatima, Németh Adrienn, Keresztesné Bangó Tímea. A felkészülésben Mihály Péter, a Hevesi Sándor Színház színésze- rendezője, drámapedagógus segített. Az amatőr művészek helyiek, évek óta életük része a színjátszás. A közelmúltban alakultak újjá a Pajtaszínház programjának köszönhetően. A csoportvezető, Magyar Zsófia a társulat megszűnése előtt is sokat tett a község kulturális életéért. Korábban édesanyja, Magyarné dr. Huszár Tünde tanította be a fiatalokat. A megújult csapat lelkesen készül a megmérettetésre és bemutatkozásra, a vasárnapi premier után január 29-én Budapesten képviselik Zala megyét a VII. Pajtaszínházi Szemlén a darabbal.

 

 

Ezek is érdekelhetik