Gyenesdiás

2015.07.21. 05:32

Zsolti, a nősténykecske

Gyenesdiás - Városi, sőt akár a falusi gyerekeknek is érdekes élmény lehet látni, ahogy tyúk kotlik a tojáson, kézbe fogni egy apró tapsifülest, vagy éppen kecskét fejni. Gyenesdiáson, Livi állatfarmján átélhetjük ezeket az élményeket.

Keszey Ágnes

Gyenesdiás, a családbarát üdülőfalu számtalan garantált programmal várja a vendégeket. Többek között lehetőség van korongozásra, az érdeklődők megismerkedhetnek a Kályhakórházzal, vagy bepillanthatnak a vasverő műhely titkaiba, több aktív, sportos program közül választhatnak, s ellátogathatnak Livi állatfarmjára is.

Az állatsimogatóban, az udvaron kecskék és nyulak, különböző tyúkfajták - például kopasznyakú vagy kendermagos - és néma kacsák várják a vendégeket, akik körül a pulik kergetőznek.

A gyerekek szívesen simogatják a kisnyulakat
Fotók: Keszey Ágnes

- A kecskék számítanak a fő látványosságnak: lehet őket etetgetni, és megnézhetik, hogyan kell kecskét fejni, ezt ki is lehet próbálni. Megmutatom a technikát, hogyan kell átfogni a tőgyét: nem húzkodni kell, hanem nyomkodni, s végezetül meg lehet kóstolni a frissen fejt tejet. Van, aki egészen ügyes, mert elsőre sikerül neki. Még a felnőttek is szokták élvezni - mesélte Magyar Lívia.


Kipróbálhatjuk a kecskefejést és a friss tejet is megkóstolhatjuk

A bolti tejhez szokott látogató rácsodálkozik a frissen fejt ízére, hiszen teljesen más a kettő - s nem csak azért, mert itt kecsketejet kóstolhat a látogató.

- Ennek erőteljesebb íze van, aromásabb. A tehéntej íze is attól függ, hogy mit evett a tehén, de a nagyüzemi körülmények között tartott állatok étrendje nem túl változatos, a klasszikus legeltetés nem nagyon működik. Az itt lakó kecskék a szomszéd birtokokon legelésznek, szabadon vannak egész nap: azt eszik, amihez hozzáférnek a kerítésen belül - tudtuk meg.

Egyébként a jószágok roppant falánk lények, egész nap ennének, s ráadásul igen öntörvényűek, leleményesek és makacsok is.

- Van, amelyik hisztis: nem azt csinálja, amit én akarok. Egyébként általában sosem azt teszik, de próbálok velük bánni: azért jönnek utánam, érzik, hogy én vagyok a főnök, csak néha bepróbálkoznak. Volt olyan, hogy átszöktek a szomszédba és többször lerágták a muskátlit. Vagy egy vékony lécen egyensúlyozva képesek átugrani a konyhakertbe, és ott felfalni mindent, mire észreveszem. Úgyhogy állandó barkácsolásban vagyunk, hogy elhárítsuk a hibákat, amiket okoznak. Amikor meglátják az állatsimogatóba érkező vendégeket, kezükben a száraz kenyérrel, amit adok nekik, akkor nagyon nyomulnak. A kutyák meg viszik a labdát, hogy játsszanak velük a vendégek - mesélte mosolyogva Livi.

Az udvaron kecskék és nyulak, különböző tyúkfajták és kacsák

A farmon nyolc anya és hét gida van. Nevük is van, természetüktől függően.

- Itt van például Hobó, akinek az anyja is csavargó volt. Van két kecske, akiket úgy vettem: ők Iza és Bella. Vagy itt van Szürke, akit néha Tevének hívunk, mert arra emlékeztet , ő egy öregebb kecske, tizenegy éves. Egyébként olvastam 16 éves kecskéről is, aki tejelt és ellett. Vagy itt van Zsolti - akit egy Zsolt nevű embertől vettem - , de ez a kecske egyébként nőstény. Van egy Zsuzsi, Micike, Cuki, Foltos és a kedvenc: Füli, akinek kicsi füle van, ő olyan bújós, akár egy kutya. Volt neki egy nagylánya: Középfül és egy másik: Kicsifül. Egy-két bakot eladtam, ők haszontalanok, csak célirányosan van itt bakkecske. Próbálom úgy alakítani, hogy az ellések ne egyszerre legyenek. Az is fontos, hogy amikor nyáron működik az állatsimogató, akkor legyenek fiatal gidák - mutatja be a népes állatseregletet gazdájuk. A kecskéket nem elsősorban látványosságként tartja Lívia: ők látják el a családot tejtermékekkel, hiszen sajtot, túrót is készítenek. A helyben nevelkedett baromfiból hús kerül olykor az asztalra.

Magyar Lívia bemutatja az állatok gondozását, a fejést, és még azt is, hogy a friss tejet hogyan dolgozhatjuk fel: különböző ízesítésű sajtokat készít

- Vannak jó hozamú kecskék, de ez általában tavasszal csúcsosodik ki, ellés után, aztán, ahogy megyünk a nyárba, egyre kevesebb lesz. Van, amikor, kétszeri fejéssel három litert is ad egy nap, de ebben az időszakban csak egyszer fejjük őket. Ebből készül például a sajt: a tejet felmelegítem 65 fokra, majd visszahűtöm 35 -38 fok körülire. Ebbe belerakom a sajtkultúrát, a tejoltó enzimet, amitől egy-másfél órán belül pudingszerű állagúvá válik. Ezt kell darabolni, hogy kicsapódjon a tejsavó, majd szűrőbe rakni. Ízlés szerint rakok bele zöldfűszereket, fokhagymát, olajbogyót. Két nap alatt elkészülnek ezek a friss sajtok - mesélte, hogyan lehet hasznosítani a tejet.

Livi nem csak az állatokat gondozza és használja fel a konyhában. Szörpöt (például levendula-, levendulás-citromfüves, fenyőrügyszörpöt) és lekvárokat, sőt növényi olajokkal illatosított, természetes alapanyagokból szappanokat is készít, ennek fortélyait is szívesen elmeséli a látogatóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!