Gyenesdiás

2014.07.24. 10:22

Stég mozgáskorlátozottaknak

Gyenesdiás - Akadálymentes vízi bejárót és többfunkciós mobil stéget adtak át csütörtökön Gyenesdiáson, a Diási Játékstrandon.

Szabó Judit

A stéget felavatja Mészáros László, a Zalai Dombhátaktól Vulkánok Völgyéig  Egyesület, Gál Lajos Gyenesdiás polgármestere, Kiss Miklós Zsolt vidékfejlesztési államtitkár, Nemes István vállalkozó.

A projekt a Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap Leader-együttműködésekre adott támogatásából valósult meg. A stéget Kiss Miklós Zsolt vidékfejlesztélsi államtitkár, Gál Lajos gyenesdiási polgármester, Mészáros László, a Zalai Dombhátaktól Vulkánok Völgyéig Egyesület elnöke és Nemes István vállalkozó avatta fel. A mozgáskorlátozottak vízbe jutása eddig nem volt megoldott a strandokon.

Klatcz István kipróbálja a mozgáskorlátozottak részére készített szerkezetet. Fotók: Góth Imre

A problémát egy magyar kisvállalkozás oldotta meg. A Holiday Sport Centrum Kft. kutatás-fejlesztésének eredményeként két megoldás született. Mindkettő közös vonása, hogy a mozgáskorlátozott személy átül a saját székéből egy biztonságos, egyedien kialakított székbe, beindítja a szerkezetet, ami lassan leengedi a kívánt vízmélységig. Egyik esetben a lejutást egy rámpa és speciális csörlők, a másik esetben egy speciális hidraulikus munkahenger segítségével érik el. Az akadálymentes bejárót egy úszóstégen alakították ki, ahol koktélozó kezdi meg működését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!