Gutorfölde

2015.06.16. 07:29

Gondos gazdák Gutorföldén

Gutorfölde - Idén már harmadik alkalommal vesznek részt a település gondos gazdái a karcagi kezdeményezésű Magyarország legszebb konyhakertjei programban. Rábeszélni senkit sem kell, maguktól jelentkeznek a kertjüket művelők.

Korosa Titanilla

A községben nagy hagyománya van a kertmozgalomnak, már az első két kiíráson is többen szépen szerepeltek, tavaly pedig a tizenhét induló közül hatan kaptak elismerést. Idén már nemcsak az önkormányzaton keresztül lehetett nevezni, hanem egyesületek is bekapcsolódhattak, így mintegy negyven gazda jelentkezett a konyhakertek versenyére, nemcsak Gutorföldéről, hanem a két szomszédos településről, Szentpéterföldéről és Csertalakosról is.

Tavaly hét másik kitüntetett mellett a Fercsák házaspár kapta Magyarország legszebb konyhakertjéért járó elismerést, Fercsák Lászlóné, Karola asszony a községi koordinációban is részt vesz.

Horváth István és felesége Elena, akik már harmadik alkalommal neveztek a konyhakertek versenyére Fotók: a szerző

- Idén beszállt a szervezése az Együtt Gutorföldéért Egyesület is, így már igazi közösségi megmozdulás ez a faluban - mondta Fercsák Lászlóné. - Több kategóriában vannak nevezőink, normál konyhakert, 50 négyzetméter feletti és alatti, de bővültek már a kategóriák is, hét van összesen, bekerült a balkonkertészet is, valamint a fűszernövények termesztését és a madárbarát kialakítású kerteket is külön dokumentáljuk. Helyben három fős koordinátor csapatunk tagjaival kétszer tekintjük meg a nevezők kertjeit, majd augusztus közepéig eldöntjük melyiket jelöljük az országos díjra, ezekről két-két képet küldünk Karcagra a szervezőkhöz, majd ők tovább a földművelésügyi Minisztériumba. Szépen kialakított, gondozott kertek vannak a faluban, a döntésnél több szempontot is figyelembe kell venni, így a használt vetőmagot, a növényvédelem módját, az öntözést, van-e fűszernővény, gyógynövény a kertben, hogyan oldják meg a tápanyag utánpótlást.

Karola asszony arról is beszélt, sok munka van mindezzel, de úgy látja, megbecsülik azokat, akik ennyire odaadóan foglalkoznak a kerttel és az sem utolsó, ha a gyerekek látják a példát, hogy zöldséget lehet a kertben termeszteni, nem csak üzletben kapható.

Vargáné Berta Katalin mutatja veteményeskertjét

Vargáné Berta Katalin a náprádfai településrészben második alkalommal nevezett a konyhakertek versenyébe. A ház melletti kiskertben saláta, uborka, paradicsom, paprika és minden olyan zöldség megtalálható, amit a háztartás megkíván.

- Beszédtéma lett a faluban a verseny, bekerült a köztudatba a kertmozgalom, aki részt vett eddig, az ajánlja másoknak - mondta miközben megmutatta a veteményest. - Magokat cserélünk és tanácsokat adunk egymásnak, ha találunk egy-egy eredményes megoldást.

Itt nem a termésverseny és termésfelmérés, nem a mennyisége és nem is egészen a minőség a lényeg, hanem a kert kialakítása és funkcionalitása.

- Figyelem a kertészeti újdonságokat, olvasok szakújságot. Mostanában próbálkozom például a palántáknál zeolit kőzettel, ami jó tápanyag és vízmegkötő, illetve a talajnak megfelelő növényeket válogatok össze és úgy társítom ezeket, hogy védjék egymást - folytatta. - Vegyszerként pedig a kapálás a leghasznosabb.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!