Gazdasági kalaúz

2007.02.09. 15:09

Változások az AKG szabályaiban

Megjelent a 150/2004-es rendelet legújabb módosítása: a 6/2007. (I. 24.) FVM-rendelet, amely több, eddig tisztázatlan kérdést rendez az Agrárkörnyezet-gazdálkodási program feltételeiről, tudnivalóról.

nincs nev

Ezek közül a legfontosabbak és kiemelésre érdemesek: 

1. A 3. gazdasági évtől érvényes kötelezettség-átruházási kérelmek postára adási határideje 2007. február 15. Az ez után beérkező kérelmeket csak a negyedik évtől tudjuk figyelembe venni. Az esetleges hiánypótlások elkerüléséért célszerű a kérelem benyújtása előtt az MVH illetékes kollégájával személyesen egyeztetni. 

2. A 3. éves kifizetési kérelmek benyújtási időszaka 2007. április 1–május 15. között lesz. 

3. Végre lehetőség van arra, hogy az osztatlan közös tulajdon kimérése miatt másik blokkba „átkerülő” parcellák kérdését is tisztázzuk. 

A rendeletmódosítással a 11. $ (1) bekezdés c) pontja így alakul: (A támogatási időszak alatt) a földterület elhelyezkedése nem változhat. Tehát, akinek osztatlan közös tulajdon kimérése miatt másik blokkba „kerül át” a parcellája, annak két lehetősége van: 1. Részleges visszavonással (vagy ha az a parcella egyben az egész kérelem is, teljes visszavonással) kivonhatja a területet az AKG-ból; így vis maioros visszavonásként kezeljük az ügyet, nem kell visszafizetnie a támogatást. 2. Visszabérli az eredetileg az AKG-ba behozott területet; ebben az esetben megmarad a behozott területeket tekintve az eredeti felállás. Továbbá felhívnám a figyelmet, hogy az esetleges részleges visszavonási (területcsökkentési) vagy teljes visszavonási kérelmeket a kifizetési kérelmek benyújtása előtt jelezzék hivatalunknak. 

A célprogramokban szereplő területeknél a jelenleg is tartó 3. gazdasági évtől már az új blokkazonosítót kell alkalmazni. Akiknek az új, 2005. évi blokkfelmérések vagy jóváhagyott változásvezetési kérelem miatt esetleg másik blokkba került a területe (például egy blokkból kettő új keletkezett és a parcella az új blokkba került), de a terület valós elhelyezkedése nem változott, ezen változást (amennyiben nem jár területcsökkentéssel) nem kell külön jelezniük, mert az MVH a 2004. évben beadott támogatási kérelmek térképi berajzolása alapján elvégzi a régi blokkazonosítók átváltását az új értékre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!