Gazdaság

2009.02.18. 03:29

Ha a Nappal fűtenénk

<b>Keszthely</b> (sj) - Sokallták a gázszámlát, alternatív fűtési lehetőséget kerestek. Megfizethetetlennek bizonyult számukra a napkollektor is, ezért saját megoldáson kezdték törni a fejüket.

Sámel József

- A lakásunk fűtésének költsége egyre nőtt, a betervezett napkollektor-rendszer ára kétmillió forint volt, ráadásul a berendezés ára leghamarabb tíz-tizenöt év múlva térült volna meg. S a rendszer karbantartásáról még nem is beszéltünk - idézte fel a kezdeteket Máté Ágnes, elárulva: ismerőseikkel, szakemberekkel összeállva azon kezdtek el gondolkodni, hogy teljesítmény és megfizethetőség szempontjából egyaránt kedvező paraméterekkel bíró rendszert fejlesszenek ki.

Alaphelyzet: a klasszikus energiahordozók egyre drágábban és nehezebben érhetők el, a mostani gázáremelésnek messze nincs vége. Ugyanakkor a Nap, mint energiaforrás kimeríthetetlen, hazánkban a napsütéses időszak évente kb. 2200 óra. Hogyan is működne a berendezés? Nos, a Nap sugárzásának hatására meleg levegőt állítana elő, amit csöveken keresztül a házba továbbítana. Tévhit, hogy a napkollektorok csak nyáron használhatók. A különbség annyi, hogy a sugaraknak nyáron vékonyabb levegőrétegen kell keresztülhaladniuk, viszont télen kevesebb a pára a levegőben, s a Nap-Föld távolság is kisebb. Vagyis az elképzelések szerint a berendezés egész évben kiváló hatásfokkal használható lenne. Szeptembertől novemberig, illetve februártól májusig nagyon gazdaságosan működhet, szinte alig kellene bekapcsolni a hagyományos fűtést. Decemberben és januárban, ha nincs köd és süt a nap, a készülék bekapcsolna, és meleg levegőt továbbítana a lakásba. Utóbbi két hónapban inkább fűtés kiegészítésképpen lenne használható, mint fűtésre, viszont, ha számoljuk a szezon további hét hónapját, akkor láthatjuk, hogy mennyi energiát spórolhatnánk vele.




Máté Ágnes az energiatakarékos, környezetbarát napkollektorokról beszél, melyek egy speciális típusát szabadalmaztatták  
Fotó: Sámel József

Máté Ágnes azt mondja, további előnye lenne a rendszernek, hogy télen fűtene, nyáron pedig egyfajta klímaberendezésként működne, vagyis hűtene, ráadásul folyamatosan cserélné, frissítené a lakás légterét, pollenmentes levegőt biztosítva. Mindemellett a rendszer tárolná is a napenergiát. További előnye lenne, hogy a rendszer mozgó alkatrészeket nem tartalmazna, ezért nem lenne benne meghibásodási lehetőség.

- Aki szeretné, a vízmelegítését is elvégeztethetné a berendezéssel - tette hozzá. - A beszerelés nem bonyolult, nem kellene kicserélni a csőhálózatot, a meglévő fűtési rendszert, mert azzal teljesen kompatibilis lenne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!