Gazdaság

2006.06.21. 22:00

A szakma mentése

Az együttmuködési fórumon tíz szakszervezet képviseltette magát, s számos problémáról esett szó.

Mórocz Zsolt

Az együttmuködési fórumon tíz szakszervezet képviseltette magát, s számos problémáról esett szó. Napirendre került többek között a társaság lehetséges privatizációjának, az alacsony munkabreknek és a korengedményes nyugdíjazás eltörlésének a kérdése.
- A fórum célja, hogy a Volán cégcsoporton belüli, elsosorban dunántúli, egymástól függetlenül muködo kisebb szakszervezeteket egy táborba tömörítse - tájékoztatott bennünket Horváth László, a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségének alelnöke. - Így a kisebb szervezetek nagyobb erot tudnának képviselni, s a szintén cégcsoporton belül muködo Közúti Közlekedési Szakszervezettel együtt még hatékonyabban léphetnének fel az ágazatot érinto problémák megoldásában.
Mint az alelnök elmondta, a Volánnal kapcsolatos privatizációs törekvéseket a többség - köztük a Zala Volán is - elutasítja, mert képesek önmagukban is muködni, de vannak olyanok, akik úgy látják, hogy a cégüknél már csak a magántoke tudna enyhíteni a gondokon.
- A cégcsoportot elég sok vád érte az utóbbi idoszakban, hogy muködésképtelen, ami egész egyszeruen nem igaz, hiszen a cégek dönto többsége nyereséges - így Horváth László.
A fórumon szó esett a bérekrol is, amelyek a Volán társaságcsoportnál a nemzetgazdasági átlagnál alacsonyabbak, s a vélekedések szerint ennek mindenképpen változnia kell a jövoben.
A szakma feszült gondja továbbá az autóbusz-vezetok korkedvezményes nyugdíjazásának a kérdése. Az érdekvédelmi képviselok a korengedmény eltörlése ellen emeltek szót. Kiemelték azt is, hogy elfogadhatatlannak tartják a típusfüggoséget, miszerint bizonyos autóbusztípusoknál nem jár a 25 év munkaviszony utáni ötéves korkedvezmény.
Az esemény végén elhangzott, hogy a jelenlegi állapotból a Volán társaságokat ki kell mozdítani, továbbá a szakszervezetek gondolati síkon muködjenek együtt.
A többség elutasítja a Volánnal kapcsolatos privatizációs törekvéseket

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!