Gazdaság

2017.05.09. 19:13

A földmérők napján fontos téma volt az osztatlan közös tulajdon

Megtelt kedden a megyeháza nagyterme: a Dunántúl nagy részéből érkeztek földmérők és más földhivatali szakemberek zalai kollégáik szakmai programjára.

Hajdu Péter

A Zala Megyei Kormányhivatal, valamint a Magyar Földmérési és Távérzékelési Társaság Zalaegerszegi Csoportja által szervezett szakmai napra nyolc dunántúli megyéből érkeztek a szakemberek. A rendezvényt dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott nyitotta meg. A rendezvény jelentőségét a kormánymegbízott a szakmai tapasztalatok átadásában jelölte meg, ami a kormányhivatal munkáját is segíti, az ügyek szakszerű intézéséhez hozzájárulva. Emlékeztetett rá, hogy annak idején a kárpótlási földeket az állam ingyen kimérte, de a részarány földtulajdonok megmaradtak osztatlan közös tulajdonban. Utóbbiak önálló földterületté kialakítása nagy feladat. Zala megyében 3543 földrészlet közel 49 ezer állampolgárt érint. A külterületi földek 25 százalékáról, 81 ezer hektárnyi területről van szó, amelyek esetében meg kell szüntetni az osztatlan közös tulajdont - említett a téma aktualitását alátámasztandó zalai adatokat a kormánymegbízott.

Varga Miklós, a Magyar Földmérési és Távérzékelési Társaság Zalaegerszegi Csoportjának elnöke köszönti a szakmai nap vendégeit Fotó: Katona Tibor

Horváth Gábor István, a Földművelésügyi Minisztérium földmérési térinformatikai főosztályának vezetője áttekintést adott a földügyi szakigazgatás főbb területeinek aktualitásairól. Többek közt elmondta, hogy a földügyi szakigazgatás elé kerülő eljárások száma az elmúlt tíz évben 3,8 millióról 3,4 millióra csökkent. Ez azt jelenti, hogy minden járási hivatalnál még mindig körülbelül 118 ügyirattal dolgoznak naponta a munkatársak. Szólt arról, hogy januártól életbe lépett az általános közigazgatási rendtartásról szóló jogszabály, ami teljesen új koncepcióra épül, és az az egyik célja, hogy az ingatlannyilvántartási eljárásokat hozzáigazítsák az új jogszabályokhoz - ami nem lesz könnyű feladat, ugyanis új jogszabály születik ezen a területen.

Az egész napos program során előadások hangoztak el az osztatlan közös tulajdon megszüntetése projekt aktuális kérdéseiről például földmérők, illetve jogi szolgáltatók tapasztalatai alapján is.

Ezek is érdekelhetik