Gazdaság

2017.05.09. 19:13

A földmérők napján fontos téma volt az osztatlan közös tulajdon

Megtelt kedden a megyeháza nagyterme: a Dunántúl nagy részéből érkeztek földmérők és más földhivatali szakemberek zalai kollégáik szakmai programjára.

Hajdu Péter

A Zala Megyei Kormányhivatal, valamint a Magyar Földmérési és Távérzékelési Társaság Zalaegerszegi Csoportja által szervezett szakmai napra nyolc dunántúli megyéből érkeztek a szakemberek. A rendezvényt dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott nyitotta meg. A rendezvény jelentőségét a kormánymegbízott a szakmai tapasztalatok átadásában jelölte meg, ami a kormányhivatal munkáját is segíti, az ügyek szakszerű intézéséhez hozzájárulva. Emlékeztetett rá, hogy annak idején a kárpótlási földeket az állam ingyen kimérte, de a részarány földtulajdonok megmaradtak osztatlan közös tulajdonban. Utóbbiak önálló földterületté kialakítása nagy feladat. Zala megyében 3543 földrészlet közel 49 ezer állampolgárt érint. A külterületi földek 25 százalékáról, 81 ezer hektárnyi területről van szó, amelyek esetében meg kell szüntetni az osztatlan közös tulajdont - említett a téma aktualitását alátámasztandó zalai adatokat a kormánymegbízott.

Varga Miklós, a Magyar Földmérési és Távérzékelési Társaság Zalaegerszegi Csoportjának elnöke köszönti a szakmai nap vendégeit Fotó: Katona Tibor

Horváth Gábor István, a Földművelésügyi Minisztérium földmérési térinformatikai főosztályának vezetője áttekintést adott a földügyi szakigazgatás főbb területeinek aktualitásairól. Többek közt elmondta, hogy a földügyi szakigazgatás elé kerülő eljárások száma az elmúlt tíz évben 3,8 millióról 3,4 millióra csökkent. Ez azt jelenti, hogy minden járási hivatalnál még mindig körülbelül 118 ügyirattal dolgoznak naponta a munkatársak. Szólt arról, hogy januártól életbe lépett az általános közigazgatási rendtartásról szóló jogszabály, ami teljesen új koncepcióra épül, és az az egyik célja, hogy az ingatlannyilvántartási eljárásokat hozzáigazítsák az új jogszabályokhoz - ami nem lesz könnyű feladat, ugyanis új jogszabály születik ezen a területen.

Az egész napos program során előadások hangoztak el az osztatlan közös tulajdon megszüntetése projekt aktuális kérdéseiről például földmérők, illetve jogi szolgáltatók tapasztalatai alapján is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!