Gazdaság

2017.01.02. 16:32

Az alacsonyabb áfa hatására több élelmiszer ára csökkent

Az új évben számos adószabály változik, amelyek hatással lesznek a cégek és a munkavállalók mindennapjaira. Az év első napjaitól kétségkívül az élelmiszerek újabb körének áfacsökkentése lesz érzékelhető.

Hajdu Péter

A korábbi bejelentések szerint életbe lépett a baromfihús, a tojás és a nyerstej új, csökkentett általános forgalmi adója. Január 1-jétől az általános 27 százalékos áfakulcsról 5 százalékra csökkent a baromfihús, a tojás és a nyerstej áfája. A baromfihúsba beleértendő a csirke, kacsa, liba, pulyka, gyöngytyúk. De csak a nyers húsról van szó, a készítmények áfája nem változott. A tej esetében is csak a friss tej áfája lett alacsonyabb, az úgynevezett UHT-tej maradt a régi.

– Az árváltozásokat aktuálisan kapjuk a hálózat központjától. A baromfi esetében a gyártáshoz igazodunk, így a vásárlók keddtől vehetik az új, áfacsökkentett árakon. Például a csirkemell filé kilójának az ára 1549 forint volt, most 1390 forint lett. Két fajta friss tejet árusítunk, aminek 20 forint körül csökken az ára. A tojás ára azonban már mától, hétfőtől csökkent. A tíz darabos dobozban kínált tojás ára a korábbi 399 forint helyett 339 forint lett – mondta el érdeklődésünkre Lévai Ferenc, az egyik, a zalai megyeszékhelyen tizennégy üzletet működtető hazai lánc zalaegerszegi üzletvezetője.

Az áruházláncok azt ígérték, hogy a baromfihús 22 százalékos áfacsökkentésének hatását egyből továbbadják a vásárlóknak. Képünkön Bajsz Istvánné, az egyik zalaegerszegi élelmiszer-áruház munkatársa csirkemellet kínál
Fotó: Katona Tibor

– Mi elsősorban a feketegazdaság visszaszorulását reméljük a baromfihús adócsökkentése után. Ezen kívül természetesen azt, hogy a végfogyasztóknak, a vásárlóknak a 22 százalékos forgalmi adó jelentős része a zsebében marad, és a fogyasztás növekedését eredményezi. Nekünk a napi munkában az áfa 27-ről 5 százalékra csökkenése ezen kívül gyakorlatilag nem jelent mást, csupán annyit, hogy ezentúl 5 százalékot írunk a számlákra – mondta érdeklődésünkre Varga László, a tótszerdahelyi Varga Szárnyas Kft. vezetője.

– Mi az áfa-csökkentésből fakadó teljes árkedvezményt továbbadjuk a vásárlóknak, hiszen az a célunk, hogy a legkedvezőbb feltételeket biztosítsuk a számukra. Ezek jelentős mértékű árkedvezmények lesznek, hiszen a baromfihús és a tojás esetében 27 százalékról 5 százalékra mérséklődik a forgalmi adó, a friss tejek esetében pedig a tavalyi 18 százalékról 5 százalékra – közölte érdeklődésünkre Fodor Attila, az egyik nagy, magyar tulajdonú kereskedelmi lánc kommunikációs igazgatója.

Fodor Attila a tejekkel kapcsolatosan hozzátette, a vásárlóknak fontos tudni, hogy az áruházak hűtőiben található valamennyi tejféleségre nem vonatkozik az adócsökkenés, hanem csak az úgynevezett friss tejekre. Ezzel szemben az ugyancsak hűtött ESL-tejek nem tartoznak ebbe a körbe.

Megkérdeztük, várható-e a fogyasztás növekedése az év eleji adócsökkentéstől?

– Az előző évben már megvalósult áfa-csökkentések következtében is az történt. Most nagy valószínűséggel a baromfihús felé fog fordulni a figyelem, aminek a forgalma növekedni fog – közölte a kommunikációs vezető.

A konkrét árak között azonban egyelőre nehéz eligazodni, nem tudni, mi történt az áfa hatására, és mit eredményeznek a különféle akciók. Az egyik nagy multinacionális láncnál tegnap délután a bontott csirke egy része előtt az ár elé -29 százalék volt kitéve. Hiszen ez több, mint az áfa-csökkenés. A pultos erre megjegyezte, igen, de már a múlt héten is ennyivel akcióztak, úgyhogy nem tudni, melyik ár mitől annyi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!