Gazdaság

2016.10.20. 14:55

Előnyt ad a digitális világ ismerete

Nagykanizsa - A magyar kis- és középvállalkozások jelentős lemaradásban vannak a digitális eszközök használata terén európai versenytársaikkal szemben. Ezen próbál meg változtatni a Vállalkozz digitálisan elnevezésű program, melynek részleteiről csütörtökön kaphattak információt a helyi cégek, vállalkozók.

Pásztor András

A fórum a kanizsai kamara szervezésében valósult meg, a telt házas programon elsőként dr. Polay József kamarai elnök köszöntötte az érdeklődőket. Mint mondta: a hazai vállalkozásoknak manapság négy alapvető problémája van, a forrás- és a szakképzett munkaerő, valamint a nyelvismeret és a digitális tudás hiánya.

- A vállalkozások túlnyomó része ma még nem alkalmazza hatékonyan a digitális lehetőségeket, pedig ez komoly versenyelőnyt is jelent - fogalmazott az elnök, aki elárulta: ismer olyan vállalkozást, melynek 600 millió forintos árbevétele van, de csak egy határidőnaplóban jegyzik fel a fontos adatokat, például a raktárkészletet.

A Nagykanizsán rendezett fórumon elhangzottakra számos cégvezető és vállalkozó volt kíváncsi Fotó: Szakony Attila

A Vállalkozz digitálisan program részleteiről Lukács Krisztina adott tájékoztatást. Elmondta: a vállalkozókat több módon is segítik, egyrészt az ehhez hasonló információs napok szervezésével, másrészt rendelkezésre áll egy digitális tudástár, amin keresztül autodidakta módon lehet elsajátítani az új információkat.

- Emellett infokommunikációs tanácsadók is vannak, akik igény esetén ingyenesen felmérik az adott vállalkozás digitális hátterét és a fejlesztésre is javaslatot tesznek - mondta az előadó, hozzátéve: a program keretén belül számos hardver- és szoftvergyártóval is kapcsolatban állnak, akik a piaci feltételeknél kedvezőbb ajánlatokat tudnak adni a cégeknek. - A programra jelentkezők többletforráshoz, akár 40 százalékos vissza nem térítendő támogatáshoz is juthatnak a rövidesen megnyíló pályázati forrásokból, melyek keretében vállalatirányítási rendszerek kiépítésére, szoftverekre és digitális szolgáltatások bevezetésére lehet pénzt kapni.

Ezek is érdekelhetik