Gazdaság

2016.03.22. 13:57

Meglepetésre kamatot csökkentett az MNB

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa kedden 15 bázisponttal 1,2 százalékra csökkentette az alapkamatot, ezzel jó alaposan megcáfolva a piaci várakozásokat.

Az alacsony infláció miatt már felmerült korábban is, hogy csökkentheti a kamatot a jegybank, de Nagy Márton, az MNB alelnöke a Portfolio szerint korábban még azt állította, hogy márciusban még nem nyúlnak az alapkamathoz.

A jegybanki betét kamata már negatív tartományba került, -0,05 százalékon áll, a három hónapos hitel kamatlába pedig 1,45 százalék. A jegybanki tartalékok kamatkondíciói is módosultak, támogatva a jegybanki szándékokat.

Az Equilor mostani várakozásai szerint 10-15 bázispontonként őszre 1 százalék közelébe mérsékelheti az alapkamatot és tovább folytathatja a megkezdett átalakításokat a bankközi piacon.

A hírre a kedd dél után nem sokkal még erősödő forint hirtelen gyengülni kezdett és 0,47 százalékkal erősödik az euróhoz képest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!