Gazdaság

2015.10.14. 18:27

2016 végéig 2500 új munkahely jön létre Zalaegerszegen

Budapest – A kezdeményezés életképes, a baráti találkozásra, a zalai megyeszékhely jelenéről, jövőjéről folytatott diskurzusra van igény, s aki segíteni akar, megtalálja a módját – így lehetne summázni az Egerszegi Kapocs tapasztalatait.

Horváth A. Attila

A városvezetés ismét találkozóra hívta a Zalaegerszegről elszármazott, illetve egerszegi kötődésű, saját szakterületükön kimagasló eredményeket elért, elismert embereket.

Nem titkolt a városvezetés szándéka: akinek módjában áll, saját területén segítse Zalaegerszeg fejlődését, a helyi közösség törekvéseit. Budapesten, a Larus étteremben rendezték meg kedden este az immár hagyományos, s  nagy érdeklődéssel kísért találkozót, ahol a konferanszié feladatkörét is egerszegi, de a fővárosban élő szakember, Stefán Zoltán, az MTVA munkatársa vállalta, a zenei élményről pedig Wohner Dóra és jazz-zenekara gondoskodott. Közéleti vezetők, művészek, kommunikációs és gazdasági szakemberek, üzletemberek – köztük dr. Boros Imre, Buza Sándor, Fekete György, Lang János, dr. Palkovics László, Nemcsák Károly, Tóth Krisztián, Verebes István – neve szerepelt a meghívottak listáján, s több mint száz vendég hallgatta végig Balaicz Zoltán polgármester előadását a választások óta eltelt év eredményeiről és Zalaegerszeg jövőbeli lehetőségeiről.

A zalai megyeszékhely iránt elkötelezett, a város érdekében tenni, segíteni kész emberek találkoztak Budapesten
Fotó: Seres Péter

A gazdaságélénkítő intézkedéseket és a vállalati szándékokat összegezve a polgármester jelezte, hogy 2016 végéig 2500 új munkahely jön létre Zalaegerszegen, ami jelentős fejlődést eredményez majd. Arról is szólt, hogy egy év alatt (2015 végéig) 1 milliárd forinttal (4,2 milliárd forintra) nőhet a helyi iparűzési adóból származó bevétel, a munkanélküliségi ráta pedig 3,1 százalékra csökkent.

Beszélgetés a rendezvény kezdetén, balról Balaicz Zoltán polgármester, Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs vezetője, Vigh László országgyűlési képviselő, dr. Palkovics László felsőoktatási államtitkár, Nemcsák Károly, a József Attila Színház igazgatója és Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke

A kilátások szintén ígéretesek: a 2014-2020-as fejlesztési időszakban a TOP forrásokból 11 milliárd forint jut dedikáltan Zalaegerszegnek, amiből - egyebek közt - az északi ipari park bővítését is meg lehet oldani. Jelentős beruházással bővítik a falumúzeumi és a Gébárti-tavi kínálatot, a Zala folyó városi szakasza mentén sétányokat, közösségi tereket alakítanak ki, újabb kerékpárutakat építenek, rendbe teszik a Vizslaparkot. A Modern városok program hozadéka számos további nagyberuházás, amelyeket ismertetve Balaicz Zoltán megemlítette: mérlegelik annak lehetőségét,  hogy nem a 76-os, hanem a 75-ös utat alakítsák át gyorsforgalmivá, így biztosítva elérést az M7-eshez.

Bella Levente énekes-műsorvezető hozzászólásában az egerszegi rendezvénykínálatot dicsérte, s úgy fogalmazott: a város visszakerült a kulturális térképre. Azt is megjegyezte, hogy  „pártoskodások feletti széles összefogás” kezdett kialakulni a városban, s ez a folyamat biztosan a közösség épülését szolgálja.

A városkommunikáció is sokat javult

Dr. Németh István, a Tógazda Halászati Zrt. vezérigazgatója is jó példát említett kommentárjában; mint mondta, a város támogatásával meg tudtak vásárolni egy üzletet, így hamarosan boltjuk nyílhat Zalaegerszegen. Kandász Andrea televíziós szakember a városkommunikáció fejlődéséről szólt elismerően, dr. Várszegi József, a megyei kórház korábbi igazgatója szintén Zalaegerszeg fejlődését méltatta, Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke pedig tágabb összefüggésben nyilatkozott arról, hogy láthatóan megkezdődött Magyarország 40-50 évnyi hátrányának ledolgozása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!