Gazdaság

2015.06.09. 14:31

Két hétig láthatók a Kereszturyban a bútorasztalos mesterremekek

Zalaegerszeg – Idén egymást követik különféle szakmákból a mestervizsgák, nemrég például a bútorasztalosok gyakorlati vizsgája fejeződött be. A mesterjelöltek úgynevezett mesterremekeiből pedig kiállítás nyílt a Keresztury Dezső Művelődési Központban.

Hajdu Péter

Az év elején 16 bútorasztalossal indult meg a mester tanfolyam. Vannak olyan szakmák, mint a bútorasztalos is, amelyben a mester címhez a gyakorlati munkán kívül előzőleg úgynevezett mesterremeket is kell készíteni, és bemutatni a vizsgabizottságnak. A mesterképzést szervező Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tegnaptól a 16 mestermunkát kiállította a művelődési központban, ahol két hétig megtekinthetők.

– Ezzel a kiállítással az a nem titkolt célunk, hogy a művelődési házba látogató fiatalok is lássák, milyen szép termékeket készítenek a bútorasztalosok.

A 16 munka közt (milliós költségvetésű) dohányzó asztal, bárpulttal egybeépített szekrény, hatalmas, egyedi méretű bejárati ajtó, és számos érdekes darab látható.

– A bútorasztalos szakmát ez évtől már besorolták a kiemelt hiányszakmák közé. Ez egyúttal azt is jelenti, tisztességgel tanuló fiatalok komoly ösztöndíjat kapnak. Ennek köszönhetően a bútorasztalos tanulónak jelentkező fiatalok száma már gyarapodott a korábbiakhoz képest. Azonban nem kevés a pályaelhagyó. Meg kellene oldani, hogy az asztalosaink ne Ausztriába, Németországba menjenek dolgozni, hanem onnan kell idehozni a munkát. El kell érni, hogy tisztességes bérszinten lehessen foglalkoztatni az arra felkészült asztalosokat, és akkor nem mennek el a jól képzett szakemberek – mondta Németh Pál Levente, a mestervizsga bizottság elnöke, no nem a most vizsgázó mesterek, hanem az alapszakma apropóján.

A mester jelöltek, már mind rutinos szakemberek, ez idő alatt a Deák Ferenc tagiskolában dolgoztak, mindannyiuknak egy-egy könyves vitrint kellett elkészíteniük. Ott találkoztunk Fatér Csabával, aki egyéni vállalkozóként jól menő asztalos műhelyt működtet Keszthely mellett.

– Huszonöt éve vagyok a pályán egyéni vállalkozóként, az asztalos vállalkozásomból az alkalmazott munkatársaimmal együtt négyen jöttünk megszerezni a mester címet. Ez szakmai kihívás számunkra, a mi esetünkben nem biztos, hogy a piaci lehetőségeket is javítja majd a mester címek megszerzése. Ott a produktum számít, nem az oklevél, egyszerűen úgy éreztük, ez olyan szakmai kihívás, amin részt kell venni, el kell végezni. Egyébként mi kizárólag egyedi megrendelésre, exkluzív minőségű bútorokat gyártunk. Emellett részt veszünk a tanuló képzésben, idén is hét tanulónk végzett, közülük négyen kitűnő eredménnyel – mondta Fatér Csaba.

Bánkuti Imre is most vizsgázott a bútorasztalos mester cím elnyeréséért, piaci stratégiája más, mint kollégájáé. Arra a kérdésre, mi volt a célja a mester végzettség megszerzésével, Bánkuti Imre elmondta, kettős cél vezette.

– Elég régóta dolgozom a szakmában. A technikusi képesítést már tizenöt éve megszereztem, de a mester végzettség még hiányzott, ez a szakmai presztízs miatt is fontos számomra. De nagy mértékben befolyásolt az is, hogy tanulókat képezhessek, amihez szeptembertől szükséges a mester cím.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!