Gazdaság

2015.04.15. 16:54

Gazdabarát hivatalt ígér az elnök

Felsőrajk – Megtelt a település kultúrháza, ahová a megye távolabbi részeiből is érkeztek vállalkozók, mezőgazdasági termelők, cégvezetők.

Hajdu Péter

Az egységes földalapú támogatási kérelemről tartott agrárfórumot dr. Gyuricza Csaba, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal új elnöke.

A nagy érdeklődést több szempont is alátámasztotta. Egyrészt az idei év már az uniós közös agrárpolitika jegyében telik, amelyben teljesen megújul a támogatási rendszer. Közeleg az idei támogatási kérelmek május 15-i beadási határideje, továbbá az MVH elnökét idén márciustól nevezték ki, nyilván rá is sokan kíváncsian voltak. Dr. Gyuricza Csaba a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karának dékánja volt, a tudományos életet cserélte fel a hivatal vezetésére.

dr. Gyuricza Csaba Fotók: Pezzetta Umberto

A fórum résztvevőit köszöntötte Vigh László országgyűlési képviselő, továbbá Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke, aki a kamara, a gazdálkodók és az MVH közös nagy feladataként említette a területalapú támogatások idei zökkenőmentes beadásának lebonyolítását. Felszólította a termelőket, hogy a kérelemmel kapcsolatos kérdéseikkel, problémáikkal bátran keressék a kamarát és a falugazdászokat, akik segíteni tudnak.

 

– Azért vállaltam ezt a feladatot, mert komolyan hiszek abban, hogy azon a megtépázott presztízsen, ami az MVH körül kialakult, lehet változtatni. Ezt a gazdatársadalom és a kormányzati szereplők közösen tudják sikerre vinni, s a cél, hogy a termelők számára a pályázatokhoz, forrásokhoz való hozzájutás könnyebb legyen – kezdte az elnök.

Kijelentette, az MVH nem volt ügyfélbarát hivatal, s most fő céljának tekinti megváltoztatni ezt a helyzetet. Ehhez egyrészt a hivatal más hozzáállása szükséges, amiben viszonylag gyors eredményt ígért, mert mint mondta, a gazdabarát szemléletet elvárja minden munkatársától. Ennél összetettebb, hosszabb folyamat, hogy ez a szigorú jogszabályok közepette is megvalósulhasson. A szigorú ellenőrzések mellőzhetetlenek, hiszen évente 600-700 milliárd forint szétosztását kell szabályosan levezényelniük. Az MVH elnöke próbaévnek nevezte az ideit, amikor a közös agrárpolitikának megfelelve kell a támogatásokat lebonyolítani. Az új rendszer fontos részeként, és a támogatások feltételeként szólt az úgynevezett zöldítési kötelezettségről. Újdonságként említette a kis gazdaságok egyszerűsített támogatási rendszerének bevezetését, továbbá a fiatal gazdák támogatását. Elmondta, az új támogatási rendszerben 35 féle jogcímen adható be támogatási kérelem, sohasem volt ilyen sok, és bonyolult a feladata. Többek között arról is tájékoztatott, hogy ehhez át kellett alakítani az MVH informatikai rendszerét. Mostanra már 700 ezer hektár nagyságú területre érkeztek be kérelmek. A beadási határidő május 15, de az EU lehetővé tette ennek egy hónappal való meghosszabbítását. Az elnök véleménye szerint ezzel nem kellene élni, fontos a határidő tartása, mert a késés veszélyeztetné a támogatások őszi előlegének, mintegy 210 milliárd forintnak a kifizetését. A fórumon a gazdálkodók számos témában tettek fel kérdéseket, illetve osztották meg észrevételeiket, egyrészt a támogatásokkal kapcsolatosan, de felmertltek a földhasználat jogi kérdései is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!