Gazdaság

2015.03.04. 09:38

Januárban nőtt kiskereskedelmi forgalom

Az idei év első hónapjában a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 7,7, naptárhatástól megtisztítva 8,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Hajdu Péter

A Központi Statisztikai Hivatal jelentése nem várt forgalomnövekedést jelentett. Legalábbis szokatlan a kiskereskedelemben az év első hónapjában ilyen mértékű forgalombővülésről hallani, hiszen az emberek alig egy hónapja, az év végi ünnepeket megelőzően kiköltekezték magukat. A fő adatot részletezve a statisztika szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 5,5, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 11, az üzemanyag-kiskereskedelemben 9,4 százalékkal emelkedett az értékesítés volumene.

Minek köszönhető ilyen mértékű januári forgalomemelkedés – kérdeztük Vámos Györgyöt, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkárát.

– Kellemes meglepetés ez az eredmény, mert nem számítottunk ekkora növekedésre. Ennek a döntő oka azonban az online-kassza bevezetésének a hatása. Ez egyértelmű, más nem eredményezhetett januárban ekkora pozitív adatot – válaszolta érdeklődésünkre a főtitkár.

Arra, hogy mit vár a szövetség az idei egész évtől, vajon megismétlődik-e a 2014-es folyamatos forgalomemelkedés, Vámos György elmondta:

– A kereskedelemben pozitív év lesz az idei is, de így év elején nyilván nehezen becsülhető meg előre a mértéke. Lesz növekedés, várhatóan 2015-ben is bővülni fog a kiskereskedelmi forgalom, hiszen növekszik a hazai gazdaság. A bővülés dinamikája azonban előre láthatólag nem lesz akkora, mint eddig volt. A forgalom növekedésének mértékét ugyanis tagadhatatlan, hogy befolyásolta az online-kassza tavalyi terjedése, és ez kihatással lesz az idei folyamatokra is. Véleményem szerint az online kassza bevezetésének, használata általánossá válásának hatására a forgalombővülés növekedési mértéke csökkenni fog. Az online-kassza hatása ugyanis egy idő után kifut, ez főleg a második félévtől várható majd – válaszolta érdeklődésünkre az OKSZ főtitkára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!