Gazdaság

2015.02.11. 19:10

Kötelező felülvizsgálni a létesítő okiratokat - Az új polgári törvénykönyvhöz kell igazítani

Zalaegerszeg - Az új polgári törvénykönyv hatálya alá kerültek a gazdasági társaságok és a szövetkezetek is, és az ehhez való igazodásra átmeneti szabályok vonatkoznak, amelyeknek cégformától függően különböző időpontokban kell eleget tenni. Erre hívja fel a figyelmet az egerszegi törvényszék cégbírósága.

Arany Gábor

E szerint 2015. március 15-ig a közkereseti és betéti társaságokat, majd 2015. június 15-ig a lakásszövetkezet kivételével valamennyi szövetkezetet, végül 2016. március 15-ig a korlátolt felelősségű társaságokat és részvénytársaságokat érinti ez a kötelezettség. Ennek teljesítéséig e cégek belső viszonyaira a reájuk vonatkozó korábbi polgári jogi szabályokat kell alkalmazni.

Elsőként a közkereseti és betéti társaságokra, valamint a szövetkezetekre háruló feladatokat foglalta össze az ismertető. A közkereseti és betéti társaságok, valamint a szövetkezetek az említett időpontig kötelesek felülvizsgálni létesítő okirataikat és módosítani, amennyiben az az új Ptk.-ba ütköző rendelkezéseket tartalmaz. A módosítással kapcsolatos változásbejegyzési kérelmet a közkereseti és betéti társaságok legkésőbb 2015. április 14-ig, a szövetkezetek július 15-ig nyújthatják be a cégbírósághoz. E határidő elmulasztása miatt a cégbíróság köteles pénzbírságot alkalmazni. (Ennek összege 50.000-től 900.000 forintig terjedhet.)

A tájékoztató kiemeli: nem kötelező a létesítő okirat módosítása a közkereseti és betéti társaság esetén pusztán azért, mert a vezető tisztségviselőt üzletvezetőként – és nem ügyvezetőként – jelöli meg az alapító okirat, vagy ha az általános hivatkozásként gazdasági törvényre utal, illetve szövetkezet esetén a létesítő okiratban ügyvezető elnök (nem pedig igazgató elnök), vagyoni hozzájárulásként pedig változatlanul részjegy, továbbá általános hivatkozásként a szövetkezeti törvény. szerepel. A létesítő okiratban mindezeket csak akkor kell átvezetni, ha azt más okból egyébként is módosítanák.

Simon Andrea (j) és Sebestyénné Walcz Mónika, a cégbíróság munkatársai fogadják majd a változásbejegyzési kérelmeket is. Fotó: Katona Tibor

Külön felhívják arra figyelmet, hogy a gazdasági törvény vagy a szövetkezeti törvény konkrét paragrafusaira való hivatkozás már módosítást igényel. Szövetkezet esetén a megismételt közgyűlés, illetve a tagok kezdeményezésére történt közgyűlés összehívására, a tagkizárásra vonatkozó szabályok módosulása miatt minden olyan szövetkezet alapszabályát szükséges módosítani, amelyek korábban ezekről rendelkeztek.

Az iskolai, szociális és foglalkoztatási, valamint agrárszövetkezetek alapszabályát a szövetkezeti törvénynek is meg kell feleltetni. Az új Ptk.-val kapcsolatos létesítő okirat módosítás miatti eljárás – ha más módosítás nem történik – illeték és közzétételi díj mentes.

Fontos: ha a létesítő okiratot átvizsgálva a közkereseti vagy betéti társaság, illetve szövetkezet úgy ítéli meg, hogy nincs szükség létesítő okirata módosítására, akkor dönthet akként, hogy a megadott határidő előtt már a Ptk. szerint működik: ez esetben ezt a döntést kell a cégbírósághoz benyújtani – szintén ingyenesen.

A határidőket követően minden érintett cég a jogszabály erejével a Ptk. szerint működik tovább. A cégbíróság – annak megállapítására, hogy a létesítő okirat nem ütközik-e az új Ptk. rendelkezéseibe – szúrópróbaszerűen fogja ellenőrizni azon cégek létesítő okiratát, amelyek nem hoztak döntést a létesítő okirat módosításáról, vagy az új Ptk. szerinti továbbműködésről, és ahol jogszabálysértést tapasztal, törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményez a céggel szemben.

A jogutód nélküli megszűnés (végelszámolás, felszámolás) alatt álló cégeknek, amennyiben utóbb törlésükre kerül sor, a Ptk.-val kapcsolatos feladatuk nincs, azonban a cég fennmaradása esetén a megszüntetési eljárás befejezésétől számított 30 napon belül a szükséges fenti intézkedéseket ők is kötelesek megtenni.

A korlátolt felelősségű társaságok és részvénytársaságok, valamint az ezek szabályai szerint működő egyéb cégeket terhelő kötelezettségek szabályait – mivel a reájuk irányadó végső határidő 2016. március 15. napja – a törvényszék cégbírósága az év végén fogja ismertetni, fejeződött be a tájékoztató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!