Gazdaság

2015.02.04. 14:30

Zalában összesen mintegy négyezer gazdálkodó jut területalapú támogatáshoz

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) január végén elindította a 2014-es területalapú támogatás (SAPS) második részletének utalását.

Hajdu Péter

Ennek során a következő hetekben több mint 100 ezer mezőgazdasági termelő jut mintegy 60 milliárd forinthoz. A további jogosult kérelmezőknek, a fennmaradó támogatási összegeket folyamatosan, legkésőbb június 30-ig utalja át az MVH.

Horváth Zoltántól, az MVH Zala megyei kirendeltségvezetőjétől arról érdeklődtünk, hol tartanak a kifizetések Zala megyében. Mint elmondta, megyénkben összesen 4000 ezer ügyfelet érint a területalapú támogatások kifizetése. Közülük eddig összesen 2666 gazdálkodónak utalták már át a nekik járó összeget, összesen mintegy 1,7 milliárd forintot. A kirendeltségvezető közölte, a 2014-es évre vonatkozó teljes támogatási összeg a 310,57 forintos euró árfolyam alapján, és a túligénylések visszaosztása után hektáronként 69.805 forintra alakult.

Horváth Zoltán. Fotó: Archív

Az összes zalai támogatásra jogosultnak tehát mintegy kétharmada jutott a pénzéhez. Horváth Zoltán közölte, a fennmaradó igénylők ellenőrzése folyamatos, és annak függvényében a kifizetések is. Az eddig tapasztalt igénylési hibák zöme egyébként adminisztratív jellegű. Több esetben előfordult, hogy az igényléssel ugyan nem volt gond, hanem a gazdálkodó bankszámlaszáma nem rendezett, amiatt késik a pénz. Számlaszám probléma előfordult például bankváltás miatt is.

A gazdálkodók számára fontos változások éve lesz az idei, mivel 2015-ben jelentősen megváltozik az agrártámogatások igénylése. A kirendeltségvezető felhívta a figyelmet, hogy új támogatási formák jelennek meg, és a feltételekben is változások következnek be. Ezek közül az egyik legfontosabb az uniós elvárásoknak megfelelő, úgynevezett zöldítés. A kirendeltségvezető felhívta a figyelmet, erről a témáról mintegy 70 oldalas tájékoztatót tett közzé honlapján az agrárkamara.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!