Gazdaság

2014.12.08. 16:50

Megmérkőznek minden nap

Pénteken tizenhatodik alkalommal rendezte meg a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) a vállalkozók Napját.

Osváth Sarolta

A rendezvényen a hagyományoknak megfelelően az üzleti élet legrangosabb díjait is átadták. A vállalkozók napján elhangzott: a vállalkozók kockázatvállalása és munkája nélkül elképzelhetetlen az ország gazdasági felemelkedése.

A VOSZ tizenhatodszor rendezte meg a Vállalkozók Napját, amely a hazai üzleti élet legpatinásabb és legrangosabb ünnepi eseményévé vált – jelentette ki köszöntőjében Ádám Imre, az ország legnagyobb munkaadói szervezetének soros elnöke. Ádám Imre részletesen szólt a Prima Primissima mozgalomról, majd méltatta a VOSZ több kezdeményezését, így a kkv-szektort forráshoz juttató Széchenyi Kártya Programot és a vállalkozóknak kedvezményeket biztosító VOSZ-BESZ Zrt.-t. Zárásként kijelentette: a VOSZ partnerként tekint a kormányra, és mellé áll minden, az innovációt, a gazdaság élénkítését és a kkv-szektor megerősítését célzó kezdeményezésének megvalósításában.

– Ez ugyanakkor nem zárja ki a vitákat, nézeteltéréseket, sőt, a VOSZ-nak minden vitás kérdésben hallatnia kell a hangját – tette hozzá Ádám Imre.

A rendezvényen beszédet mondott a nemzetgazdasági miniszter.

– Amikor 2010-ben kormányra kerültünk, egyfajta csodavárással szembesültünk – említette Varga Mihály. – A gazdaság talpra állítását, a vállalkozói környezet javítását, a forráshoz jutást várták tőlünk.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a kormány célja változatlan: a munkahelyteremtés, a családok segítése, a gazdaság élénkítése. Varga szerint a kormány sikere, hogy az elmúlt években úgy alakult át az adórendszer, az oktatás, a nyugdíjrendszer, hogy közben az egyensúlyt sikerült megőrizni. Kiemelte: a kormány segítette a foglalkoztatás gerincét adó vállalkozásokat is. A társasági adó csökkentése után várhatóan a ciklus végére egykulcsossá alakítják ezt a közterhet.

Az eseményen több kitüntetést adtak át. „Az év vállalkozója" díjban hetvenheten részesültek, köztük három zalai cégvezető: Kutfej Attila, a Lenti Gyógyfürdő Kft. ügyvezető igazgatója, Berta László, a Zalaco Sütőipari Zrt. vezérigazgatója, valamint Hajba Ottó, a Sörgyár Ipari Park Kft. ügyvezető igazgatója.

Kutfej Attila (balról) ugyancsak kitüntetésben részesült

Berta László (balról) átveszi a díjat Demján Sándortól

Hajba Ottó (balról) is megkapta „Az év vállalkozója" díjat. Fotók: VOSZ

Az esemény záróbeszédét Demján Sándor, a VOSZ ügyvezető elnöke tartotta.

– Magyarországon nagyjából 150 ezer érdemi vállalkozó van, közülük minden kétezredik kapott díjat – érzékeltette a díjak rangját.

Hozzátette: a vállalkozás mindennap mérkőzés, a vállalkozó mindennap kockáztat, mindennap bukhat, vagy előreléphet.

– A bajnokot nem lehet kinevezni, az mindennapos versenyben mérettetik meg – fogalmazott. – Az ország, a társadalom felemelkedése anyagi alapokon nyugszik, ennek megteremtésében kulcsszerepet játszanak a vállalkozások – emelte ki Demján Sándor a Vállalkozók Napján mondott beszédében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!