Gazdaság

2014.11.19. 15:10

Miért érdemes hitelkártyát tartanunk?

Hitelkártyánkat akkor használjuk igazán okosan, ha nem verjük magunkat adósságba vele. Ez első hallásra ugyan ellentmondani látszik a konstrukció lényegének, hiszen a hitelkártyának éppen az a fő előnye, hogy akkor is vásárolhatunk vele, ha éppen nincs pénzünk.

Szente Ottó

Csakhogy, ha nem fizetjük vissza a tartozást a megadott határidőre, addig amíg még nem számít fel kamatot a bank, akkor meglehetősen sokba kerül a hitel, mert ezekhez a kártyákhoz magas kamatráták tartoznak.

Mire jó akkor a hitelkártya? Adódhatnak olyan élethelyzetek, amikor a számlánkon lévő összegnél többre van szükségünk, de tudjuk, hogy van vagy hamarosan lesz fedezet a hitel visszafizetésére. Ha például még a fizetésnap előtt adódik olyan vásárlási lehetőség, amit nem szeretnénk elszalasztani.

A hitelkártya mellett szól, hogy a bankok különböző kedvezményeket kínálnak velük, ezek némelyike – például a vásárlások utáni visszatérítés –, akár komoly megtakarítást is eredményezhet.

Korábban, amikor még magasabbak voltak a betéti kamatok, a hitelkártya azt az előnyt is kínálta, hogy a lényegében már elköltött, de még a számlánkon parkoló pénz a visszafizetés napjáig nekünk kamatozott.

Készpénzt viszont, ha egy mód van rá, ne vegyünk fel hitelkártyával, mert arra nem vonatkozik a kamatmoratórium. A legfontosabb, hogy mindig tudatosan használjuk a hitelkártyánkat, ne csábítson könnyelműségre bennünket, hogy nem kell azonnal fizetni, akkor is csak addig nyújtózkodjunk, ameddig a takarónk ér, ha nem bankjegyektől kell megválnunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!