Gazdaság

2014.11.12. 18:55

Mikor indul a betétesek kártalanítása, mikortól fizethet az OBA?

Mint ismert, a Magyar Nemzeti Bank visszavonta a Széchenyi István Hitelszövetkezet működési engedélyét. Mikor indulhat meg a betétesek kártalanítása? Ezt kérdeztük az Országos Betétbiztosítási Alapnál (OBA).

Hajdu Péter

A betétesek biztonsága érdekében a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) kizárta tagjai közül a Széchenyi István Hitelszövetkezetet, emiatt az MNB határozatban döntött az intézmény működési engedélyének visszavonásáról. A jegybank betétkifizetési tilalmat rendelt el, s felügyeleti biztosokat rendelt ki a hitelszövetkezethez – tájékoztatta lapunkat a Nemzeti Bank. A hitelszövetkezetnek augusztusban 6 ezer tagja volt, az illetékesek arról egyelőre nem tudtak nyilatkozni, hogy közülük mennyi a zalai magánszemély.

A hitelszövetkezetnek Nagykanizsán is található fiókja. Képünk szerda este készült (Fotó: Szakony Attila)

A Magyar Nemzeti Banknak (MNB) Pénzügyi Stabilitási Tanácsa azért adta ki az engedély-visszavonásról rendelkező határozatát, mert a Takarékbank Zrt. vizsgálata olyan súlyos hiányosságokat tárt fel a Széchenyi István Hitelszövetkezetnél, hogy az SZHISZ a betétesek biztonsága érdekében kizárta azt integrációs rendszeréből.

A szövetkezeti integrációról rendelkező törvény alapján ilyen esetben az MNB-nek vissza kell vonnia a kizárt hitelszövetkezet engedélyét. A határozat a jogszabályi előírás alapján a közzétételétől 8 nap múlva válhat hatályossá. A jegybank ezzel az intézkedéssel párhuzamosan felügyeleti biztosok kirendeléséről döntött, illetve a rendezett kártalanítás érdekében betétkifizetési tilalmat rendelt el.

Az MNB egyúttal megtiltotta a hitelszövetkezetnek újabb kockázatvállalással járó ügyletek kötését, vagy hitel- és kölcsönszerződésben foglalt határidők meghosszabbítását. A felügyeleti biztosok átvették a szövetkezeti hitelintézet irányítását annak igazgatóságától, s gondoskodnak a megfelelő működésről. A felügyeleti biztosok kezdeményezésére a hitelszövetkezet fiókhálózata a tovább üzemel.

Az MNB engedély-visszavonó határozatának hatályossá válását követően a Széchenyi István Hitelszövetkezetnél meglévő betétösszegek esetében az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a jogszabályok adta határidőn belül 100 ezer eurós összeghatárig (több mint 30 millió forintig) kártalanítja a biztosított követeléssel bíró betéteseket a hitelintézeti törvény alapján.A betéteseknek egyelőre nincs teendőjük, az OBA tájékoztatást nyújt majd a kifizetésekről. A Széchenyi István Hitelszövetkezet az augusztus végi adatok szerint mintegy 6 ezer betétessel rendelkezik, működési területe jellemzően Zala megye és környéke egy részét öleli fel.

Érdeklődésünkre Tóth István, az Országos Betétbiztosítási Alap kommunikációs vezetője a következőket mondta: – Mihelyt bekövetkezik az OBA kártalanítási tevékenységét megalapozó jogi helyzet, ami vagy a szövetkezet felszámolásának, illetve végelszámolásának megindítását eredményezi, mi automatikusan megkezdjük a 20 munkanapos kártalanítást. Az ügyfeleknek ezzel kapcsolatosan semmi dolga nincs. Mindenkit tértivevényes levélben fogunk kiértesíteni, mint az év elején a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet bezárásának esetében történt.

A szóvivőtől megkérdeztük, mennyi zalai ügyfelet érint a hitelszövetkezetnél elrendelt betétkifizetési moratórium. Tóth István jelezte, erről egyelőre nem tud adatokat közölni, csak a kártalanítási eljárás hivatalos megkezdésekor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!