Gazdaság

2014.10.12. 06:40

Kezdődik a kukorica betakarítás, folyamatban van a szója behordása

Zala megye - Vége felé tart a napraforgó aratása, és megkezdődött a szója, valamint a legnagyobb vetésterületen termő növény, a kukorica aratása. Az utóbbi hét napsütéses időjárása jelentősen segíti a munkákat, de az esős nyár és szeptember már visszafordíthatatlan veszteségeket hozott.

Hajdu Péter

A napraforgót 5435 hektáron vetették, és mint Süle Katalintól, a Nemzeti Agrárkamara Zala Megyei Szervezetének elnökétől a múlt héten megtudtuk, az olajos termés 84 százalékát már a múlt hét első felére learatták. Az elnökkel a múlt hét első felében beszéltünk, így a jó idő hatására mára sok helyen már végeztek a napraforgóval. A kukorica idei vetésterülete 47.845 hektár, és éppenhogy megkezdték Zala megyében is a betakarítását. A szója learatásával már jóval előbbre tartanak a gazdálkodók, múlt héten a 24 százalékával végeztek.

Felgyorsultak az aratás utáni munkák is, az őszi vetések termelők által bejelentett tervezett területe 43.965 hektár a megyében. E területnek több mint 41 százalékán megtörtént a magágy előkészítése. Az őszi vetésű növények közül a káposztarepce több mint felét, az őszi árpa 16 százalékát, az őszi búzának még viszonylag kis részét vetették eddig el. Mint az elnök elmondta, az árvíz és belvíz miatt terméskiesések keletkeztek.

Csizmadia Miklós nehézgépkezelő a barnakpusztai gabonatárolónál a frissen learatott, és beszállított szóját vizsgálja. Fotó: Katona Tibor

A napraforgó betakarítása során nyilvánvalóvá vált, hogy szinte egy termelő sem úszta meg terméskárosodás, terméskiesés nélkül a nyáron és szeptemberben leesett több mint ezer milliméteres, intenzív csapadékot. A vihar sok helyütt kidöntötte a növényt, a termést hordozó tányérok sok helyen elrothadtak. Mint Balogh Rudolf, az integrátor Baki Agrocentrum vezetője elmondta, a termésmennyiség kevesebb lett a tavalyinál, a másfél tonnától két és fél tonnáig terjedt, szemben a tavaszi három-négy tonna közötti reményekkel. Ezt súlyosbítja a napraforgó árának csökkenése. A tonnánkénti 90 ezer forint fölötti árak 80 ezer forint alá estek a napraforgó esetében, többek között a gyengült olajtartalom miatt is.

A másik fehérje illetve olajos növénynek, a szójának az érése húzódott el a kedvezőtlen időjárás miatt. Ennek ellenére a szakember szerint nagy jövő elé néz a szója hazánkban, a kormány várható fehérje programja kapcsán. Már megalakult a kilenc magyar cég által alapított Magyar Szója Nonprofit Kft., és a következő évtől várhatóan jelentős támogatás segíti majd a termesztését. A szója jövőjét az is kedvezően befolyásolja, hogy szinte korlátlan a piaca, továbbá kiváló elővetemény.

Bár még nagyon az elején tart, de megkezdődött Zala megyében is a kukorica aratása. Az integrátor cég vezetője többek között elmondta, noha magas a víztartalma a termésnek, mégsem tanácsos túl sokáig kivárni, a száradás érdekében. A szomszédos megyékben több helyen, és Zalában is megjelent már a csövek végén a fuzárium, illetve az aflatoxin fertőzés. Nagy termés várható kukoricából, de az említett minőségi veszélyekkel kell számolni, ezért tanácsként közölte, a termelők minden tételt gondosan vizsgáljanak át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!