Gazdaság

2014.09.19. 10:34

Tőkeerős, hazai tulajdonú pénzintézet a cél

Zalaegerszeg – Eddig a Zalavölgye Takarékszövetkezet, valamint 34 társa került be a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetébe, amit a hazai takarékszövetkezeti szektor átalakítására hozott létre az állam – jelentette be tegnap sajtótájékoztatón Németh Lászlóné államtitkár.

Magyar Hajnalka

A nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkár  a takarékszövetkezeti rendszer átalakításáról elmondta, a munka nehezén már túl vannak, hiszen megszületett a törvény, s az állam 136 milliárd forinttal támogatja   az egységes szervezet szavatoló tőkéjét.  Az átalakítás  azt a kormányzati célt szolgálja, hogy Magyarországon a bankrendszer minimum 50 százaléka hazai kézben legyen. Hiszen ebben az esetben a döntések  megfelelő helyismerettel, Magyarországon születnek, a profit az országban marad, s mindez az ügyfelek számára is fokozott biztonságot jelent.

A Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetébe (SZHISZ)  csak az arra érdemesek kapcsolódhatnak be – mondta az államtitkár. Ezért nemzetközi könyvvizsgáló cégekkel alaposan átvilágították az ország 121 takarékszövetkezetét. Jelenleg az eredmények kiértékelése zajlik, eddig két takarékszövetkezetet ítéltek alkalmatlannak a csatlakozásra, s 35-öt befogadtak. A kiértékelés december 10-ig tart, e folyamat  során még további három zalai takarék is részese lehet az integrációnak.

Hogy az új, integrált szervezet korszerű pénzügyi szolgáltatásai, termékei a legkisebb  településekre is eljussanak, együttműködést alakítanak ki a Magyar Postával, továbbá jelentős informatikai fejlesztéseket is végrehajtanak – emelte ki Németh Lászlóné  államtitkár.

Vigh László országgyűlési képviselő arról beszélt, az élet igazolta a kormány törekvéseit, pedig sokan támadták a pénzügyi szektorban zajló központosítást. Nagy szükség van egy ilyen pénzintézetre, hiszen magyar cégek,  magyar emberek pénzéről van szó. Kiemelte, a Zalavölgye Takarékszövetkezet élén dr. Tóth László személyében  olyan ember áll, aki egyben közszereplő, „arca van”, s arra is figyel, hogy fontos értékeket, nemes célokat támogassanak.

Balaicz Zoltán alpolgármester azt emelte ki, hogy a magyar tulajdonú pénzintézet fontos szerepet tölthet be Zalaegerszegen a    gazdaságfejlesztésben, mely cél jelenleg prioritást élvez  a megyeszékhelyen.

Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke  az uniós források minél hatékonyabb felhasználása  szempontjából tartotta nagy jelentőségűnek a stabil hátterű bankokat.

Lipcsei János, a SZHISZ helyettes ügyvezetője arról beszélt, hogy egységes, modern, üzletileg jól vezetett bank létrehozása a cél, ami kis idő múlva  közös üzletpolitikával és  közös arculattal lép az ügyfelek elé.

Dr. Tóth László,  a Zalavölgye Takarékszövetkezet elnök-ügyvezető igazgatója  elmondta, a kezdetektől támogatták az együttműködést, mert látták, hogy a piac ezt kényszeríti ki. Hiszen a  takarékszövetkezeti rendszer segítségével  az állam el tudja  juttatni a korszerű finanszírozási lehetőségeket  a vidék lakosságához is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!