Gazdaság

2014.08.05. 12:10

Számok a cégtemetőből - Végelszámolás helyett kényszertörlés a divat a cégvilágban

Egy év alatt – 2013. július 1. és 2014. június 30. között – 6768 vállalkozás szűnt meg végelszámolással, azaz 55 százalékkal kevesebb cég tulajdonosa döntött úgy, hogy kiegyenlíti partnerei követeléseit.

Hajdu Péter

A cégmozgások adatai arról is informálnak, hogy ugyanezen időszakban végelszámolás helyett kényszertörléssel hagyta el a pályát 26963 cég, ezek a „kihulló" cégek a végelszámoltak között már nem szerepelnek, tájékoztat a feketelista.hu internetes portál. Egy jogszabály-módosítás ugyanis 2012-től hatályon kívül helyezte a kényszer-végelszámolási formát, és helyébe – új megszűnési formaként – a kényszertörlési eljárást léptette azért, hogy meggyorsítsa a cégnyilvántartásból a cégek kivezetését.

Ez azt jelenti, hogy a társaságok nagy része nem jut el a végelszámolásig, mivel a cégbíróság előzőleg kényszertörléssel vezeti ki őket a cégnyilvántartásból. Azzal magyarázható a végelszámolások csökkenése, hogy egyidejűleg drasztikusan nőtt a kényszertörlések száma.

A cégbíróság döntése a kivezetés fajtájáról alapvetően meghatározza a cég további létét, működését. A végelszámolást saját elhatározásából kezdeményező tulajdonos ugyanis az eljárás ideje alatt is folytathatja fizetőképes gazdasági tevékenységét. Amennyiben viszont a cég nem tudja valamennyi vele szembeni követelését a vagyonából kielégíteni, akkor a cégbíróság felszámolást kezdeményez. Korábban a kijelölt végelszámoló – sikertelenség esetén is – csak három év eltelte után kezdeményezhette a felszámolást. Sokan visszaéltek ezzel a lehetőséggel, időközben eltüntették a vagyont, a hitelezők pedig futhattak a pénzük után.

Kényszertörlési eljárás alatt a cég viszont nem folytathat gazdasági tevékenységet, és az eljárás mindenképpen a törlésével zárul. A kényszertörlési eljárás gyorsabb és hatékonyabb a korábbi kényszer-végelszámolási formánál, mivel a kényszertörlés során nem szerepel hitelezői igény nyilvántartásba vétele, azt a bíróság nem kutatja.

Fentiek okán is érdemes és hasznos üzleti döntés előtt a partnernek a kiszemelt cégről informálódni – kommentálta a fenti adatokat Iklódi András, a feketelista.hu főszerkesztője.

A feketelista.hu szerkesztői megyénként és városonként összesítették a végelszámolások adatait. Gazdasági súlyának megfelelően az elmúlt évben (2013. július 1. és 2014. június 30. között) a legtöbb céget, 1045-öt, Pest megyében „végelszámoltak". Jelentős a csökkenés; egy évvel megelőzően 1911 vállalkozás végelszámolására került sor a megyében. Viszont, ha a kényszertörölt cégeket is hozzáadjuk e számokhoz, azt látjuk, hogy az elmúlt egy év alatt jóval több, 4589 cég szűnt meg ilyen módon a megyében. A legkevesebb cégtulajdonos Nógrád megyében (62) választotta a piacról való kivonulásnak ezt a módját az utóbbi év alatt, a kényszertörlésekkel együtt 380-an szűntek meg. Zalában 205 vállalkozást végelszámoltak, és 504-en szűntek meg a kényszertöröltekkel együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!